Четвъртък, 20 Февруари 2020

ndt banner2

Четвъртък, 20 Февруари 2020

Открита е неиздавана новела на Фицджералд

Открита е неиздавана новела на Фицджералд

В „Температура“ се разказва за алкохолизиран писател от Лос Анжелис, който узнава, че е сърдечно болен

Почти 76 години след смъртта на Франсис Скот Фицджералд, кратка негова творба от месец юли 1939 г. ще бъде публикувана в интернет. Новелата от около 8000 думи разказва историята на алкохолизиран писател със сърдечно заболяване, съобщава „Фигаро“.

„Странд Магазин” открива поредното неиздавано произведение. След находката на разказ от Джон Стайнбек, месечното английско списание се е добрало до новела на Фицджералд, загубена от десетилетия. Озаглавена „Температура”, тя е от около 8000 думи и датира от месец юли 1939 г.

Главният редактор на „Странд Магазин”, Андрю Ф. Гули, открива творбата в началото на годината, докато ровел в архивите на писателя в Принстънския университет.

Фицджералд я създава една година преди смъртта си. По това време писателят се е преместил в Холивуд, за да се посвети на писането на сценарии за филми, но не е имал никакъв успех. Пренебрегвайки агента си – Харълд Обер, авторът изпратил сам новелата си на „Сатърдей Ивнинг Поуст”, който обаче отказва да го публикува.

Намереният текст разказва историята на алкохолизиран писател от Лос Анжелис, който узнава, че е сърдечно болен. Разказът напомня живота на Ф. Скот Фицджералд – писателят също води дълга битка с алкохола, преди да умре от сърдечна криза на 21 декември 1940-а на 44-годишна възраст.

Новелата може да се прочете на страниците на „Странд Магазин”, а според сайта Vulture, след три месеца ще бъде публикувана и в интернет сайта на списанието.

Оставете коментар

baner

 FB banner