Четвъртък, 20 Февруари 2020

ndt banner2

Четвъртък, 20 Февруари 2020

Божидар Димитров пред NBOX: Глупост е да не ползваме исторически обекти за частни събития

Божидар Димитров пред NBOX: Глупост е да не ползваме исторически обекти за частни събития

Археолози откриха голям античен кораб, потънал край Созопол, разкри директорът на Националния исторически музий

Преди дни директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров поля с вода от свещения кладенец в Плиска премиера Бойко Борисов. Той бе на посещение в първата ни столица, за да види докъде е стигнал проектът за възстановяване на Голямата базилика - първият български христиански храм, в който се предполага, че е покръстен цар Борис I. От началото на юни археолози разчистват и подготвят обекта за строителните работи, а също и укрепват свещения кладенец. Държавата отпусна за проекта близо 500 хил. лева, а екипът на проф. Димитров събира и дарения от частни спонсори и църковни учреждения. Потърсихме директора на НИМ, за да ни разкаже какво предстои в следващите дни.

- Проф. Божидар Димитров, докъде стигна проекта за реставрация на Голямата Базилика в Плиска?

- Мина процедурата за избор на строител. На обществената поръчка се яви само един консорциум, който обединява няколко фирми, работили по реставрациите на римската Вила Армира и Боянската църква. Има да се подпишат още няколко документи и строежът трябва да започне в началото на следващата седмица.

- Какво ще се изгради?

- Първо ще довършим олтара на базиликата, а след това ще се вдигнат и стените огледално на тези, които вече са направени при предишните реставрации през 80-те години. Но олтарът ни е най-важен, защото той е основна част от всяка действаща църква.

- Голямата базилика може ли да се определи като действаща църква?

- В нея от две години се извършват тайнства като кръщенета и сватби. Възобновихме ги след над 1000 г. прекъсване и така на практика Светият Синод обяви, че тези руини са осветени като църква. Ще обновим и кладенеца, където блика свещена вода, защото сме наясно, че много хора ще отидат в Плиска именно заради нея.

- Ще се правят ли частни събития във възстановената църква? Такива идеи се появиха в публичното пространство, след посещението в Плиска на премиера Борисов.

- Защо да не се правят?! Глупост и невежество е да не ползваме културно-историческите си обекти за провеждане на частни събития! В Британския музей в Лондон не само имат тарифа за такива, а и разполагат със свои кетъринг. А италианското правителство отпуска над 18 млн. евро за консервация на пода на Колизеума, така че той да е подходящ за театрални спектакли и партита. Защо да не го направим и ние? Това е смисълът да възстановяваме историческата си памет – да покажем, че не сме от вчера на тази земя и да върнем стария живот на сградите от античността.

- И премиерът беше кръстен в Плиска от вас…

- Не съм го кръщавал, полях го с вода от свещеното аязмо за здраве. Все пак беше празник – откривахме най-големия пътен възел в Югоизточна Европа. (Белокопитово на магистрала „Хемус“ – б.а.). Той заля и министрите си, така че трябва да станем доста по-здрава държава.

- Къде работят вашите археолози в момента – в разгара на сезона сме?

- Имаме екипи в Троян, Ивайловград, а скоро ще изпратя хора и в Калиакра. Най-голямата сензация обаче дойде преди ден от Созопол. При подводни разкопки там водолази откриха голям античен кораб, който е интересен с това, че е превозвал специфичните бели камъни, с които е построена Аполония Понтика. Камъните не са от региона, в които има само гранит и досега само предполагахме, че са превозвани по море. Да се проучи напълно корабът обаче ще е трудно, защото вълнението в момента е голямо – около три бала. Все пак досега са извадени керамични съдове от IV в. пр. Хр., от когато смятаме, че датира и корабът.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner