Германска фирма тъче 90 дка плат за Кристо

Германска фирма тъче 90 дка плат за Кристо

С златистия текстил българският скулптор смята да „опакова“ езеро в Италия през есента

За най-новата инсталация на популярния скулптор от български произход Христо Явашев-Кристо са нужни около 90 дка златисто-жълт плат. В момента той се тъче в германска фабрика, а изискването на твореца е текстилът да е с ширина 16 метра. Тъканта трябва да бъде произведена до края на есента на тази година, след което ще бъде изпратена в град Любек за допълнителна обработка

С мегаплатнището Кристо възнамерява да преобрази езеро Изео в италианската провинция Лонбардия през юни 2016 г. Проектът се нарича „Плаващите кейове“ и чрез него артистът иска да изобрази виждането си за съчетание между изкуство и природа. Блестящата тъкан ще се носи върху повърхността на езерото, поддържана от временна платформа от 200 хиляди твърди полиетиленови куба. Над 3-километровата инсталация ще бъде достъпна за пешеходци, а от сушата и околните планини отблясъците й ще напомнят движението на вълните, твърди Кристо.

Жълтите кейове ще останат в езерото за 16 дни, след което всички материали ще бъдат рециклирани, съобщава екипът на художника. Проектът, както и другите инсталации на Кристо и съпругата му Жан-Клод, която почина през 2005 г., е финансиран изцяло със собствени средства.

Със същата тъкан преди 20 години Кристо въведе „опаковането“ като художествен похват. През 1995 г. той обви с плат Райстага в Берлин и събра 5 милиона зрители.

Оставете коментар