Петък, 06 Декември 2019

ndt banner2

Петък, 06 Декември 2019
Кои са най-скъпите изпълнители, идвали у нас

Кои са най-скъпите изпълнители, идвали у нас

Тази вечер през публиката в Бургас излиза Роби Уилямс, за чието гостуване у нас организаторите са вложили много средства

През последните години у нас започват да идват музикални звезди от все по-голяма величина. Ако пред 90-те беше сензация първото гостуване на Елтън Джон в София, сега българската публика се трогва масово единствено от концерти на певци като Мадона, „Айрън Мейдън“, Роджър Уотърс, Лейди Гага… Тази вечер пред зрителите в Бургас излиза и Роби Уилямс, за чието гостуване домакините му признават, че са вложили много средства. Не само че трудно го убедили, че трябва да пее в България (досега мениджърите му са отказвали поне 3 предложения от нашата страна), а и трябвало да поемат риска с относително високия хонорар на британецът.

Трудно е да се определи колко взима Роби Уилямс (или който и да е изпълнител) за един концерт – това все пак е договорна тайна между неговия екип и канещата го страна. Можем обаче да погледнем към приходите, които той е отбелязал от предишното си голямо турне през 2013 г. За 57 концерта е натрупал малко над 70 млн. долара, което прави по приблизително 1,3 млн. долара от шоу. Разбира се, не от всяка държава могат да се вземат такива суми, затова екипът на изпълнителя прави конкретни договорки с всяка страна-домакин. Ако сумата ви се вижда голяма, само помислете, че средната цена на билет за концерт на голяма звезда у нас е 100 лв., а се събират обикновено по 40-50 000 души.

Родните организатори признават, че за да дойдат у нас големите звезди често силно занижават хонорарите си, тъй като и цените на билети са по-малки в сравнение с тези в Европа. Вероятно заради това все още не сме виждали едни от най-скъпоплатените артисти като Марая Кери, „Ролинг Стоунс“, U2… Чували сме обаче други с не по-ниски хонорари.

 

Мадона

 

Концертът на Мадона в София през 2009 г. за първи път показа, че има шанс да чуем на живо звезди от най-висок ранг. Директорът на „София мюзик ентърпрайсиз“ Иван Нестров- Амебата дори коментира след шоуто, че след гостуването на Материалното момиче, в концертния живот у нас вече всичко е възможно. Компанията не разкрива колко й е струвало да доведе скандалната певица, но ако съдим по печалбите й, е хиляди долари.

За турнето си MNDA Мадона е прибрала в джоба си над 305 млн долара, като е направила 88 концерта. С проста сметка излиза, че на шоу средно се получава печалба за нея от близо 3,5 млн. долара. Едва ли българска компания е способна да си позволи такъв хонорар, но е ясно, че сумата, платена за пристигането на Мадона е била космическа за нашите стандарти.

 

„Бон Джови“

 

Американската група „Бон Джови“ пристигна у нас през 2014 г., след няколкогодишни преговори с български организатори. Групата препълни стадион „Васил Левски“, но алергичен пристъп на вокалиста Джон прекрати предсрочно шоуто. Все пак американците изпълниха някои от най-големите си хитове преди хилядите български фенове по терена и трибуните. Въпреки че билетите бяха сравнително скъпи, най-солено платиха не зрителите, а организаторите. Те няма да разкрият колко е бил хонорарът на бандата, но турнето Because we can, в рамките на което групата бе у нас, е донесло на американците 264 млн. долара. В него са имали 102 концерта, средно за всеки излиза, че са взели около 2,5 млн. долара.

 

Лейди Гага

 

Скандалната певица Лейди Гага изправи на нокти домакините й в София с желанието си да остане тук три дни преди концерта й в „Арена Армеец“. Тя сметнала, че тук ще си почине между уморителните живи изпълнения по целия свят, но още с пристигането си предизвика истинска истерия. Феновете й у нас я обграждаха за автографи и снимки още от летището, причакваха я пред хотела и я съпровождаха до залата за репетиции. Цялата суматоха обаче излезе най-скъпо за организаторите, които вероятно са платили на певицата хонорар с няколко нули в долари. За турнето си Born this way, в рамките на което Гага дойде у нас, тя е заработила 183, 9 млн. долара за 100 концерта. Излиза, че е взимала по 2 млн. долара от шоу. Остава въпросът дали за така сума са се договорил нейният екип и за пристигането й у нас…

 

Роджър Уотърс

 

Спектакълът на създателя на „Пинк Флойд“ Роджър Уотърс „Стената“ бе най-масовият концерт през 2013 г., като буквално препълни стадион „Васил Левски“. Интересът към музикалният спектакъл с политическа нотка бе добре дошъл за организаторите, защото, макар и да не е оглавявал скоро музикалните класации, музикантът има високи очаквания към заплащането си. И цифрите го показват – за 219 концерта със „Стената“ той е спечелил приблизително 459 млн. долара, или по около 2 млн. долара на шоу.

 

Риана

Гостуването на Риана у нас през 2007 г. бе големият коз в рекламната кампания на телекомуникационна компания, която тогава стъпваше у нас. Шоуто бе безплатно за зрителите, но вероятно твърде солено за организаторите, защото по това време барбадоската е най-актуалните знаменитости на музикалната сцена и вече взима солидни хонорари. Концертът й е в рамките на глобалното турне Good girl gone bad, в която тя направи още 107 концерта и спечели към 116 млн. долара, т.е. по малко над 1 млн на концерт. „От София си спомням само, че беше много студено и валеше, но хората останаха до края“, разказва в интервюта Риана. Вероятно организаторите и спонсорите имат доста по-различни спомени.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар