Събота, 07 Декември 2019

ndt banner2

Събота, 07 Декември 2019
Бялото братство посреща Слънчевата нова година в Рила

Бялото братство посреща Слънчевата нова година в Рила

Последователите на учителя Петър Дънов ще се включат в кулминацията на празничната Паневритмия на 19 август

В двореца на величествена Рила – циркусът на Седемте езера – започна подготовката за Лятната духовна школа, основана от Учителя Петър Дънов. Работна група носи вода, събира дърва, подрежда кухнята, измива съдове и казани, сглобява тоалетни и бани, почиства изворите и пътеките, връзва клековете, подготвя местата за паневритмия и концерти, за лекции, беседи и творчество.

Лятната духовна школа на Рила съществува от 1927 г., провежда се на Седемте езера всяко лято от 1 до 23 август без прекъсване, с изключение на някои години от времето на комунизма, когато властта се е страхувала от всякакви събирания на хора.

На 12 юли се навършиха 150 години от рождението на големия българин и духовен Учител на хиляди хора по света - Петър Дънов. Хиляди последователи на Бялото братство от цял свят отново се събират в Рила. Ежегодният им лагер по това време на годината води високо в планината и много туристи, дошли да видят магическия танц „Паневритмия”. Той се изпълнява край езерото „Бъбрека“. 

По традиция последователите на учителя Петър Дънов и тази  година ще посрещнат своята Лятна (Слънчева) Нова година в Рила. Това се случва по време на духовната школа на дъновистите, която се организира на Седемте рилски езера. Според завещаната от самия Дънов традиция, Бялото братство посреща изгрева на Молитвения хълм в Рила, откъдето отправя първите си сутрешни молитви към Слънцето. Дъновистите вярват, че изгревът на 19 август има магическа сила. Според тях човек, срещнал първите лъчи на Слънцето в този ден високо в планината, се зарежда с енергия и здраве за следващите 12 месеца.

Бивакът на дъновистите се прави още от 1 август, разказват хижари. От началото на месеца досега броят на  пъстрите палатки край т.нар. „Стара хижа” ежедневно се увеличава. Досега в лагера са пристигнали над 2000 дъновисти от България, Франция, Русия, Германия, Испания, Италия, Англия. Сред последователите на Беинса Дуно (духовното име на Петър Дънов) има хора чак от Япония, Бразилия, Австралия  и Канада.

„2015-а е специална за нас. Навършват се 150 години от рождението на учителя Дънов, затова очакваме да има и много гости”, обясни Ива Янчева, учител по музика от Перник. Тя идва в братския лагер от 20 години. „Учението на Петър Дънов не е религия, то е начин на живот и светлина в пътя ти, независимо по кой път вървиш и какво изповядваш. Тук хората живеят по братски в един много  широк смисъл на думата“, казва Янчева.

Празненствата по посрещането на Лятната нова година продължават няколко дни, но кулминацията е на 19 август. За да изпълнят ритуала си за посрещането на Слънцето, дъновистите стават още в мрак, изпиват чаша гореща вода, за да пречистят организма си и започват да се изкачват до Молитвения хълм. Там в продължение на половин час четат молитви, под съпровода на цигулки.

След посрещането на слънчевия диск мнозинството се отправя към езерото Бъбрека, където започва празничната Паневритмия. Танцът се изпълнява под съпровода на космическа музика, писана от Петър Дънов, от собствен оркестър. По време на играта всички са облечени в бяло.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар