"Големите на ХХ век" - първа изложба от портрети на Валентин Кардамски в НС

"Големите на ХХ век" - първа изложба от портрети на Валентин Кардамски в НС

"Рисувам откакто се помня. И мисля, че човек се ражда с умението да рисува или не."

До тези имена сигурно ще се наредят много други. Делото им и времето решават това. С тези думи живописецът и ПР специалист Валентин Кардамски покани много свои приятели и почитатели утре на откриването на живописната си изложба от портрети в Клуба на народния представител в парламента от 11.30 ч., озаглавена „Големите на ХХ век”.

Години наред той кипи в политическия живот на страната, близо до политиците от най-новото време и най-вече – от левицата, и малко негови приятели знаят за истинската му страст към рисуването. Мнозина ще бъдат изненадани от експресивните платна-портрети на политици, от които ни гледат кой под вежди като Николай Добрев, кой леко иронично като Ахмед Доган, кой достолепно като цар Борис Трети, кой почти примирено като Жельо Желев, но всички те –ярки, силни образи, оставили често противоречиви представи у хората.

“Рисувам откакто се помня. И мисля, че човек или се ражда с умението да рисува или не. Друг е въпросът дали ще продължи…”, признава авторът. Животът е твърде динамичен за предопределения да бъде художник, среща го с различни личности, хвърля го в политически битки. Сблъсква го със суровата проза на журналистиката, където Валентин отново успява да утвърди себе си, особено на екрана на една ТВ, в която добрите му коментари и интервюта привличат вниманието. Логично за неговата безкрайна любознателност пресича „фронтовата линия” и става ПР на леви политици, справедлив към себе си и верен на нагласите си.

Това съвсем не означава, че е напуснал най-силното си поле на изява, в което изобразява света, по начина, по който го вижда. Оптиката, особеният поглед към хората и събитията, придобити от творчеството, не само не пречат, а помагат на Кардамски да види проблема, да позиционира политика в тази светлина, която е близо до верните решения. Осмозата на влиянията между рисуването и ПР-а е наистина взаимна при него. „За да можеш да рисуваш добре, трябва да познаваш хората, а за да си добър ПР също трябва да си вникнал зад очевидното в тяхната същност, споделя той. Ако си добър художник би трябвало да си и добър ПР, но обратното не е задължително, казва Кардамски.

Основният мотив да направя точно тази изложба от портрети „Големите на ХХ век” беше всеки един от тези хора да има неоспорими заслуги за България и за българите, продължава разказа си живописецът. Наред с творците, любими на няколко поколения, Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Стоянка Мутафова, Крикор Азарян, Радой Ралин, Йордан Радичков, Лили Иванова, Невена Коканова, през дядо Добри и Людмила Живкова, нямаше как да не включа политиците, смята авторът. Той дори допуска, че тази изложба може да бъде наречена политическа, защото и емблематичните имена от родното изкуство с посланията си правят вид политика, усещат пулса на хората.

Валентин подрежда портретите на Лили Иванова, Невена Коканова и Коко Азарян.

„Давид – Народът” е първата работа на твореца, а портретът на дядо Добри, свещеният старец – последната. И като последна, може би, най-трудна. В погледа на ”Давид” можем да видим погледа на хората, затова той е и Народът, който чакаше през целия преход по-добър живот, смята Валентин Кардамски. „А дядо Добри е като храм, но исках да избягам от лицемерието, когато започна да се говори на висок глас за този чист човек и да бъде използвано името му”, споделя живописецът. Според него дядо Добри е толкова чист, че е изключително труден за рисуване и толкова велико – обикновен човек, че е прекалено сложно да бъде възпроизведен в цветове.

Емоционалният реализъм, който живописецът претворява в платната си, му се е сторил най-подходящ за тази изложба. ”Стилът исках да бъде рязък, емоционален, защото животът е такъв – суров, затова не рисувам и с четки”, пояснява той.

В днешното общество общият знаменател е забравата – толкова много сме забравили и вчерашния ден, камо ли малко по-назад, не се помнят имена, които са направили толкова много за страната и хората, коментира Кардамски. Така няма как да продължим напред – всеки се опитва да пречупва проблемите от кризата с богатството на неговата трапеза, а никой не си дава сметка, че трябва да обогатява душата си, признава той. Всички говорим за проблемите на образованието, за неграмотността на хората, но със сигурност стигнахме дотук от липса на култура, ценности и идеали, добави авторът. И ако едно общество не се взира в себе си, в генезиса си, няма как и да се стреми да се образова, убеден е той. По тази причина нека забравим за икономически силна държава. Такава се прави само с образована, културна и одухотворена нация, категоричен е Валентин Кардамски. А нация, която забрави, изтрие от паметта личностите си, е обречена на мизерия и да не се залъгва, че това е пътят към просперитета, добави той. Първо трябва да обогатим духа си, защото празни духом хора живеят в празна държава, е посланието на автора.

Творбите от изложбата ще се продават, а с част от средствата ще бъде подпомогнато ателие „Прегърни ме“ за развитие на талантливи деца, лишени от родителски грижи.

Източник: bgnes.comОставете коментар