Петък, 22 Ноември 2019
Петък, 22 Ноември 2019
Поп, доцент и лекторът на НАТФИЗ в литературна битка по БНТ

Поп, доцент и лекторът на НАТФИЗ в литературна битка по БНТ

„Ръкописът“ не е начин да се търси нов български роман, а опит да се влезе в умовете на нечетящите идиоти, каза пред Nbox писателят Калин Терзийски преди старта формата

През септември месец стартира новият риалити формат на БНТ „Ръкописът“, с който телевизията предизвиква всеки да „освободи писателя в себе си“. Над 200 души са изпратили своите непубликувани романи с желание техните творчески опити да станат известни. До финалния кръг, който ще бъде излъчен в ефир през есента, са допуснати 72 участници, сред които има свещеник, еколог, преподавател в Софийския университет и дори ректорът на НАТФИЗ Любомир Халачев, който вече има издадени книги.

„Интересно е, че хора с изявени професии разкриват таланта и желанието си да се занимават с литература. Няма нищо по-хубаво от това“, коментират от БНТ. Оттам разкриват още, че най-възрастният участник, преминал първото сито, е на 88 г., а кандидатури са подали и наши сънародници, които от години живеят в чужбина.

В конкуренцията за автор на нов български роман влиза и служител на Министерството на околната среда и водите. От ведомството споделят, че се гордеят с успеха на Пламен Глогов, който се състезава с исторически трилър с работно заглавие „Паметникъ“.

Свещеникът от Шумен отец Николай Петков пък е заложил на книга под името „Борхес и другите – там“, в която се разказва „за хора, които не знаят нито в кой век живеят, нито кой език им е родният и който в много лесните неща се оправят невероятно трудно, но пък в трудните се движат леко и приятно“.

„Не трябва са се смята, че „Ръкописът“ е начин да спасим българската литература, защото тя няма нужда от спасяване. У нас се търсят и четат повече книги на български автори, отколкото на американски. Предаването е опит по забавен начин да се влезе в яма на нечетящите идиоти и дано им се втълпи, че четенето е хубаво занимание“, коментира пред Nbox писателят Калин Терзийски. Той допълни, че риалити формата вероятно ще има добър рекламен ефект за българската култура, защото в последните години нейното качество се променило към по-добро. „Трябва да се признае, че преди 10 години, освен малцината позволени при комунизма писатели, други нямаше. Останалите бяха смятани за самодейни аматьори, сега всеки може да се изяви“, допълни писателя.

Други негови колеги от литературния бранш обаче изразиха притеснение, че идеята да се иска от дебютиращи писатели да направят цял роман е нереалистична. Жанрът е възможно най-сложния и трябва опит в писането за да се получи нещо стойностно, коментираха те още на старта на кастингите.

„Ръкописът“ е по лиценз на италианската телевизия Rai Tre ., която през 2013 г. стартира първото в свето литературно риалити „Шедьовърът”. Ментор на участниците в българския вариант ще бъде писателят и драматург Георги Тенев, който е носител на редица награди у нас и в чужбина.

Свързани статии (по етикет)

  • АТАКА: БНТ нарушава законите. ЦИК да спре „Референдум”

    АТАКА иска от ЦИК да отмени предаването „Референдум”, което трябва да се излъчи на 15 октомври по БНТ. Причината е, че националната телевизия нарушава задълженията си по Изборния кодекс (ИК), Закона за радио и телевизия и Споразумението за отразяване, което е сключила с партиите и коалициите

  • Налче на ботуш

    Кеворк Кеворкян: Нищо особено не се случи в „Референдум“, освен, че за сетен път се потвърди, колко беззъба и самосугестирана е БНТ ... Можеше и Кошлуков да влезе в студиото и да се опита да претегли авторитета си. Той сигурно още си спомня, как в далеч по-съдбоносни времена го допуснах в изборното студио в нощта на 10 юни 1990 година

  • ВАС застана зад Волен в спора му с Кошлуков

    Върховният административен съд (ВАС) застана зад Волен Сидеров в спора му с генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

Оставете коментар