Понеделник, 21 Януари 2019
Понеделник, 21 Януари 2019

”Културен чек” за младите - за какво ще го похарчат

”Културен чек” за младите - за какво ще го похарчат

Млади хора гласуваха в парламента за какви културни събития биха дали пари. Най-много избраха българско кино и театър.

По случай Студентския празник - 8 декември от "БСП за България" поканиха в Народното събрание представители на младежки организации и студентски съвети, за да обсъдят с тях своята инициатива "Културен чек". 

Идеята е всеки млад човек, който навърши 18 г., да получи чек от държавата от 200 лева, който може да използва само за култура. В специални урни младите хора пуснаха своя глас за какво биха дали своите пари от чека. 

Най-много избраха да отидат на българско кино и театър, след това се наредиха музикалните събития и покупката на книги, а на последно място останаха посещенията в музеи и галерии.

Депутатът от БСП Антон Кутев обясни, че идеята е инициативата "Културен чек" да намери място в бюджета за 2019 г. От левицата са внесли вече промени в Закона за закрила и развитие на културата. 

Съгласно предложението културният чек е под формата на електронна карта, която получават навършилите пълнолетие. Механизмът за използването й е през една интернет платформа, която гарантира, че парите могат да отидат само за култура и за нищо друго, посочи Кутев. 

Подобна инициатива вече е реализирана в няколко държави в Европа, сред които Италия и Малта.

След като пусна своя глас, председателят на Националното представителство на студентските съвети Яна Вангелова честити празника на всички студенти. На срещата присъстваха и представители на Националния младежки форум.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар