Четвъртък, 14 Ноември 2019
Четвъртък, 14 Ноември 2019
Уникална древна кула реставрират в Странджа

Уникална древна кула реставрират в Странджа

Тя е част от най-старата римска колония, открита досега у нас

Внушителен археологически резерват, намиращ се край древния град Деултум в Странджа, ще посрещне първите си гости тази есен. В рамките на проекта за реставрация ще бъдат ремонтирани и модернизирани 7 сгради. Предвижда се и изграждането на модерен музей, където ще бъдат подредени няколко експозиции, включващи археологически находки от различни исторически периоди.

Цялата стойност на проекта е над 2 784 000 лв., осигурени от Оперативна програма „Регионално развитие" - 2007 - 2013 г.

и отговорник на археологическите разкопки край село Дебелт.

Самият археологически комплекс включва сгради с различно предназначение, както и добре запазени крепостни стени. Особен интерес за учените представлява бойната кула, която е част от северната крепостна стена на античния град. Съоръжението е изключително сложно и няма аналог в Европа. Според археолозите подобни бойни кули могат да бъдат открити в Северна Африка, където Източната римска империя е държала колонии през V-VI в.

„Кулата е изградена към втората половина на V в. и е бранила града около 100 години. В края на 6 в. при атаките на славяни и авари тя е била разрушена.", обясни доц. Людмил Вагалински - научен ръководител на програмата за проучване на Деултум и директор на Нaциoнaлния apхeoлoгичecки инcтитyт c мyзeй пpи БАН.

Той уточнява, че хората, които са живели в древен Деултум, са взели много сериозни мерки, за да се пазят от север. „Там има хълм и видимостта е малка, затова са можели да бъдат лесно атакувани. Кулата е изградена в едно трудно време за империята, когато са били атаките на хуните на Атила. А сложността на самото съоръжение - то е много по-различно от другите обикновени четириъгълни кули - показва, че Деултум е бил много важно стратегическо място. Вероятно от столицата на империята - Константинопол, са отпуснали пари, за да се направи такова мащабно защитно съоръжения - цялата крепостна стена с кулата към нея.", казва още доц. Вагалински.

Археологическият резерват ще бъде един от малкото в страната, които ще разполагат и с реставрационно ателие. Освен това се предвижда там да бъдат организирани уъркшопи. Има идея част от тях да се реализират съвместно със студенти от университет в Ню Йорк.

Още преди да бъде официално завършен резерватът предизвиква интересът на туристите. „В момента текат преговори с туроператори и организатори на круизи, които да водят посетителски групи. Често ни посещават български и руски семейства с деца, които имат интерес към историята.", обясни Красимира Костова, директор на историческия музей в Средец

Античният град Деултум е започнал да се обособява още в I в., а когато е стартирал строежът на крепостните стени (около 5 в .), зад тях остават императорският дворец, обществените бани - термите, както и други обществени сгради. Всичко, което се е озовало отвъд крепостната стена, е било съборено, за да не могат враговете да се укриват там.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар