Сряда, 19 Декември 2018
Сряда, 19 Декември 2018

Рашидов спорел с арх. Диков за многото паметници до "Св. София"

Рашидов спорел с арх. Диков за многото паметници до "Св. София"

Сроковете за Ларгото ще се спазят, обеща министърът на културата при инспекция на обекта 

 

Имам спор с архитектора на София Петър Диков, понеже бях много недоволен от безразборното слагане на паметници, всички до „Св. София”. Това каза пред журналисти министърът на културата Вежди Рашидов след инспекция на строежа на Ларгото. 

"Много ми се иска да започнем да мислим по европейски за София. На всеки 10 метра има паметник", заяви Рашидов. В Париж, Рим и Виена обаче не е така: "Всичките тези неща трябва да са децентрализирани. Всеки паметник на културата трябва да има свои площад. Ако намерим законови форми, всеки строител, който инвестира в строителство, да го задължим да направи по една скулптура пред сградата, която е построил, след 10 години ще имаме 10 прекрасни сгради с чудесни скулптури", посочи Рашидов. Той отбеляза, че трябва наистина да помислим как да децентрализираме монументалното мислене. "Има опасност някой ден, някой управляващ да се спъне в някой от паметниците. Там съм изброил над 27 скулптури в периметър от 4 дка", каза още Вежди Рашидов. 

Надявам се, че на 15 октомври най-накрая ще се радваме на центъра на Ларгото в София”, каза министърът. Той обясни, че ремонтът на обекта ще бъде в рамките на средствата, отпуснати от МРРБ. "Министерството на културата се отнесе отговорно за реставрацията и консервацията", заяви Рашидов. 

"Предвиден е подлезът да изглежда като археологически обект. Този месец, след като консервират и изчистят, той ще добие този вид, ще има осветление, отводняване. Ще имаме една хубава градска среда. Ще поставим и указателни табели", отбеляза Рашидов."След 1,5 месец ще преминем към по-сложната част със стъкления покрив. Ще отделим 2,5 месеца изцяло на другата част", каза още министърът на културата.

Имало уверения на всички, които са ангажирани с проекта, че срокът ще се изпълни, като „задължително е това да се случи“. "На 15 ноември строителят трябва да предаде обекта, за да може да влезем в срок и да усвоим европейските средства. Откриването ще бъде догодина, защото има документация, включване на обекта, одити. Системата е сложна и ще продължи около 3-4 месеца, докато приключим обекта като финансиран от европейски средства", заяви Рашидов.

Той посочи, че вече има значителен напредък. "Остава само да се консервират горните слоеве, за да не може да се руши от дъждовете и от атмосферното влияние. Отводняванията са подготвени, има заложена канализация, за да може водите вече да не се събират, както когато тук беше закрито", каза министърът на културата. 

"Една голяма част от проучванията на археолозите, които трябваше да стигнат до последния слой, където има археология, беше наслоена и имаше голям обем почистване и отново трябваше да се стигне до необходимите нива", подчерта Рашидов. Той добави, че вътре в античния комплекс главните улици и алеи се настилат, мозайката е вдигната, в момента се реставрира и ще бъде върната навреме. "От нагъванията се е разтеглила и за да не загубим рисунъка, трябва да култивираме средата до максимум, защото няма другаде такава голяма римска мозайка, открита в добър вид", обобщи Вежди Рашидов.

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар