Четвъртък, 13 Декември 2018
Четвъртък, 13 Декември 2018

Пътуващата международна изложба “DONAUcartoons” пристига в България

Пътуващата международна изложба “DONAUcartoons” пристига в България

Изложбата е символично предаване на "щафетата" на председателството на ЕС  

Музеят на хумора и сатирата в Габрово ще е първият български домакин на  пътуващата изложба “DONAUcartoons” („Дунавска карикатура“). Откриването ще се състои на 26 юли от 18:00 часа в зала 7 на музея, съобщават организаторите. Изложбата е създадена по инициатива на работната общност „Дунавски страни“ и представя 10 автори от дунавския регион, които с карикатурите си интерпретират културния, екологичен, икономически и социален живот по поречието на р. Дунав. Голяма част от тях са редовни участници в Международното биенале за хумор и сатира в изкуствата в Столицата на хумора. Куратор на изложбата е Готфрид Гузенбауер – директор на Карикатурния музей в Кремз (Австрия).

Гостуването на изложбата в Музея на хумора и сатирата е символично предаване на "щафетата" на председателството на Европейския съюз от Република България на Република Австрия. За първи път тя бе представена на 28 юни във фоайето на Правителствената служба на провинция "Долна Австрия" в Санкт Пьолтен. След Габрово предстои гостуването и в галерии в Русе, Нови Сад (Сърбия) и Тимишоара (Румъния).

Река Дунав е могъщ символ на единна Европа. По бреговете й са живели над 40 различни народа. От извора до устието мощното течение с дължина 2 857 км свързва 10 държави. От Шварцвалд до Черно море Дунавът предлага родина, обединява разнообразие на култури и едновременно с това е място за работа и за отдих. Отличавайки се със своеобразен растителен и животински свят, ареалът около р. Дунав осмисля общите ни усилия да го пазим и съхраним, споделят организаторите.

На откриването на изложбата специални гости от Австрия ще бъдат Готфрид Гузенбауер – директор на Карикатурния музей в Кремз и куратор на изложбата, Петер Обрихт – ръководител на отдел „Околна среда и енергетика“ в провинция Долна Австрия и Катка Крежкова – представител на отдел "Изкуство, култура и международни отношения в  културата" в провинция Долна Австрия. България е представена от Ивайло Цветков - секретар на секция „Карикатура" към Съюза на българските художници и участник в изложбата.

Участници в изложбата:

Катарина Греве, Германия

Манфред Дайкс, Австрия

Йозеф Видрнак, Словакия

Гейза Халас, Унгария

Петар Писместрович, Хърватия

Тошо Боркович, Сърбия

Сорина Вазелина, Румъния

Ивайло Цветков, България

Валериу Курту, Молдова

Константин Казанчев, Украйна

 

Изложбата гостува в Музея на хумора и сатирата в Габрово до 9 септември 2018 година.

 

(снимка: карикатурата на българския участник Ивайло Цветков)

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар