Четвъртък, 13 Декември 2018
Четвъртък, 13 Декември 2018

Завърши 28-мия международен балетен конкурс във Варна

Завърши 28-мия международен балетен конкурс във Варна

България се конкурира с балетисти от 34 държави и взе два приза

Завърши 28-мото издание на Международен балетен конкурс във Варна. В него взеха участие балетисти от 34 държави.

Сред носителите на награди са българката София Цуцакова и Джон Абенанти – артист от балета на Софийска опера, който се състезава от името на България. Призове получиха финалисти от Португалия, Франция, Германия, Унгария, САЩ, Канада и Китай. 

За първи път в историята на най-старото професионално балетно състезание в света на традиционната пресконференция бяха обявени само имената на лауреатите по азбучен ред:

Девойки:
Бианка Скудамор - Франция
Елена Исеки - Германия
Съй Ли - Китай

Младежи:
Антонио Касалинхо - Португалия
Ицуки Омори - Португалия
Харуто Гото - Германия

Жени:
Катерин Беркман - САЩ
Мию Такамори - Унгария
София Цуцакова - България
Юен Джъ Дзъ Сюен - Канада

Мъже:
Андраш Ронаи - Унгария
Джон Абенанти - България
Сънуо Чанг - Китай
Франческо Мура - Франция
Чун Уинлам - Франция
Класирането ще бъде обявено в неделя вечер от 20.30 ч. при награждаването, непосредствено преди гала-концерта в Летния театър във Варна.

 „За нас като жури е важно да открие тези малки звезди, които ще се разгорят и ще светят дълго. Защото на небето понякога изгрява някоя голяма ярка звезда, която избухва и изчезва много бързо“, каза председателят на международното жури проф. Владимир Василиев. Той се обърна към младите финалисти с думите: „Този конкурс е важен, защото танцьорите се учат един от друг. Учете се от вашите колеги – какво хубаво можете да вземете от тях и какво лошо да не вземате. Не бъдете никога доволни от себе си и имайте свой собствен идеал, към който да се стремите през целия си живот!“

Проф. Василиев подчерта, че фундаментът на този пръв в света конкурс е много здрав и благодари от името на всички на хората, които създадоха този фундамент, мнозина от които вече не са сред нас. „На първо място това е Маестро Емил Димитров, когото ще почитаме винаги!“, каза развълнуван проф. Василиев.

Зам.-председателят на журито проф. Елдар Алиев отбеляза: „За да станеш звезда, трябва да работиш цял живот, и трябва да събереш всеки един от тези елементи – талант, луда работоспособност и късмет. Има таланти на конкурса, да. Работата е, че ние не вървим по спортните критерии – височина на летвата, секунди за бързина. В балета критерий е артистизмът, за който няма точна мярка. Надявам се, че тези талантливи момчета и момичета, които открихме във Варна сега, ще имат дълга, трудна, но интересна и щастлива кариера.“

„Бях преди две години в журито и сега виждам революционен скок в развитието на танцьорите. Трудно е от един няколкоминутен танц да се определи какъв е потенциалът на един танцьор и дали той ще се развие - това беше нашата задача като жури. Доволен съм от представянето на състезателите от Франция – имаме три награди. Впечатлен съм много от развитието на балета в Португалия. Сред съвременната хореограрфия бих отличил номера на двамата българи Абенанти и Цуцакова, които играха по хореография на Ангелина Гаврилова“, каза френската звезда Ерик Вю-Ан, член на журито.

„Не сме имали разногласия в журито за присъждането на награди. Ние принадлежим към един свят – света на балета, и се разбираме отлично. Впечатлен съм от нивото на участниците в този конкурс, който е толкова важен за бъдещето на тяхната кариера. Радвам се за успеха и представянето на японските състезатели, макар и повечето от тях да са учили балет в Европа“, каза Хируаки Имамото от Япония, създател на балетна компания, преподавател и хореограф, който участва в журито на конкурса.

В юбилейната година на балетния конкурс във Варна Царят на балета Владимир Василиев отбелязва и свой личен впечатляващ празник - 60 години на балетната сцена. Супер гала концертът „Среща на поколенията“ тази вечер ще бъде посветен на него, като в програмата са включени лауреатите на конкурса като Максимилиано Гера, Роландо Сарабия , Бруклин Мак, Уитни Дженсън и Матиас Дингман. Балетният празник във Варна продължава и днес.

 (източници: БНР, в.Черно море, БНТ)

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар