Четвъртък, 13 Декември 2018
Четвъртък, 13 Декември 2018

Колекцията на Боян Радев гостува в Националната галерия

Колекцията на Боян Радев гостува в Националната галерия

Бившият олимпийски шампион по борба посвещава изложбата на 50-годишнината от втория си златен медал на Олимпийските игри в Мексико

Националната галерия подготвя необикновена изложба - 91 живописни платна на стари майстори, представителна част от сбирката на Боян Радев. Самият той е решил да посвети тази изложба на 50-годишнината от втория си златен медал на Олимпийските игри в Мексико през 1968 г., съобщава БНТ.

Официалното откриване на експозицията е на 2-ри август. Тя е истинскo съкровищe. Неслучайно казват за Боян Радев, че е събрал още една национална галерия. В колекцията му са платна на най-големите майстори на България - любимите му Златю Бояджиев, Давид Перец, Васил Бараков, Бенчо Обрешков.

„Картините говорят, аз каквото и да говоря - трева е всичко, плевел. Гледай го тоя портрет. България трябва да стане тука на Балканите център на изкуството, защото ние имаме най-хубавите, много по-силни художници от всичките. Пари се намират, това не се намира! Тука тая е уникална работа на Златю и другата. Тази като я видях, веднага за нея, защото аз съм бил каруцар, занимавал съм се с коне, в ТКЗС-то бях, с всичко, много ми е ясен тоя живот на каруцарите, това е страхотна работа”, споделя колекционерът.

Не са малко и специалните посвещения на картините. На Боян Радев, заради любовта му към изкуството, е написал някога Иван Ненов. Някои платна тук са истински открития.

„Много голям художник е Венев. Много късно ще разберат какво притежават. Гледай го това голо тяло - цигането, всеки ще го поиска - и като картина и инак ще го поискам”, възхищава се Боян Радев пред една от творбите на Стоян Венев.

Според Сузана Каранфилова - уредник на изложбата, това е една от най-големите колекции в България. „Изключително богата, подбрана, събирана десетилетия, с много труд, с много жертви - така, както може да го направи само един олимпийски шампион - с воля, с последователност, с усет, с гъвкавост”, споделя Каранфилова.

Самият Боян Радев нарича себе си общ работник в колекционерството. Но познава в детайли живота на големите майстори и не спира да търси. Изложбата ще остане отворена три месеца.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар