Събота, 07 Декември 2019

ndt banner2

Събота, 07 Декември 2019
Започна ремонта на театъра в Пловдив

Започна ремонта на театъра в Пловдив

Сцената му ще бъде изцяло обновена, ще има нова озвучителна техника и система за пожароизвестяване

Ремонтът на Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ в Пловдив, който преди две години изгоря, е започнал. Той ще се извършва по направен през август 2015 г. технически проект, одобрен от главния архитект на града.

Предвижда се подмяна на всички основни инсталационни системи, възстановяване на сцената, инсталиране на нова озвучителна и осветителна система, подобряване на акустиката, монтиране на система за пожароизвестяване, изграждане на санитарен възел за хора с увреждания, както и други основни ремонтни работи за пълно отстраняване на последиците от пожара върху сградата на театъра. След ремонта пловдивският театър ще разполага и с медиатека.

След проведена процедура по реда на Закона за обществените поръчки е избран изпълнител на строително-монтажните работи. Това е "ГБС- Пловдив" АД. Има и сключен договор за изпълнение на строително-ремонтните работи между ГБС - Пловдив АД и Министерството на културата.

Драматичен театър - Пловдив е държавен репертоарен театър и един от водещите културни институти в страната. В неговата трупа са се утвърдили много от звездите на българския театър и кино: режисьорите Крикор Азарян, Любен Гройс, Христо Христов, Иван Добчев, Николай Ламбрев, Юлия Огнянова; актрисите Цветана Манева, Златина Тодева; актьорите Стефан Данаилов, Тодор Колев, Мариус Донкин, Руси Чанев, Явор Милушев, Христо Мутафчиев и др.

Театърът изнася представления в Пловдив, страната и чужбина. Постановките и актьорите в трупата са носители на многобройни престижни награди за театър. Драматичен театър-Пловдив е съорганизатор и домакин на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“, който се провежда ежегодно през септември.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар