Вторник, 10 Декември 2019

ndt banner2

Вторник, 10 Декември 2019
Откриха сграда от ранния елинизъм край Петрич

Откриха сграда от ранния елинизъм край Петрич

Получихме малко средства от културното министерство за този обект, но ще направим всичко, за да укрепим зданието, каза ръководителят на научния екип доц. д-р Людмил Вагалински

 

Наши археолози се натъкнаха на уникална и огромна обществена сграда от ранния елинизъм при изследването на античния град Хераклея Синтика. Новината съобщи ръководителят на екипа доц. д-р Людмил Вагалински, който е директор на Националния археологически институт с музей към БАН.

Той и колегите му започнали работа на терен на 26 август и бързо открили ъгъл на много голяма постройка. „Сградата е от ранно – елинистическата епоха, IV-III век преди Христа. Тя буквално е от самото създаване на античния град. Намира се на 8 метра дълбочина. Тази година получихме по-малко средства от културното министерство и ще сме на терен само до 5 септември“, обясни доц. д-р Людмил Вагалински.

Той увери, че с колегите му ще направят всичко по силите си, за да укрепят мястото, за да не бъде затрупано от срутили се горни пластове. На по-късен етап ще изготвят и специален проект, за да може не единствено да спасят обществената и мащабна сграда, а да я направят достъпна и видима за посетителите. „Градежът й е изключителен. Тази находка за нас е голям успех, много малко са такива постройки от ранния елинизъм, открити в България. Затова ще е грях да я зарием и да я изоставим. Проблем е, че близо над нея минава пътя, но сме длъжни да я разкрием колкото е възможно и да я съхраним", каза още ръководителят на екипа на Хераклея Синтика.

Античният град Хераклея Синтика се намира само на 1 километър от църквата на Ванга, в подножието на изгасналия вулкан Кожух. Някога е бил населяван от тракийското племе синти, за което споменават няколко древногръцки историци. Основан е около 300 г. пр. Христа от древномакедонския владетел Касандър. Посетителите тук се увеличават непрекъснато, това е един от най-посещаваните обекти в община Петрич. Целта е да се превърне в музей на открито.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner