Неделя, 19 Май 2019
Неделя, 19 Май 2019
Алберт Айнщайн - 14 март 1879 г.

Алберт Айнщайн - 14 март 1879 г.

"Въображението е по-важно от знанието."

Алберт Айнщайн е роден на 14 март 1879 г. в град Улм в Кралство Вюртемберг, част от Германската империя. 

Айнщайн е немски физик–теоретик, философ и писател от еврейски произход, работил през голяма част от живота си в Швейцария и Съединените щати. Той е смятан за един от най-влиятелните и известни учени и интелектуалци за всички времена, неговото лице е едно от най-разпознаваните във всички части на земното кълбо, а често е определян и като бащата на съвременната физика.

Името на Айнщайн се свързва с популярното уравнение за еквивалентност на маса и енергия. През 1921 г. получава Нобелова награда за приноса си към теоретичната физика и особено за откриването на закона за фотоелектричния ефект.

В самото начало на своята научна кариера Алберт Айнщайн разбира, че при тогавашните възгледи за физиката класическата механика не може да се съвмести със законите за електромагнитните полета. Той разбира също, че принципът на относителността може да бъде приложен и към гравитационните полета и през 1916 г. формулира и общата теория на относителността. Айнщайн продължава работата си в областта на статистическата и квантовата теория създавайки свое обяснение на теорията на елементарните частиции движението на молекулите. Той изследва и топлинните свойства на светлината, с което поставя основите на фотонната теория за светлината. През 1917 г. той използва общата теория на относителността за създаването на цялостен модел на структурата на Вселената, с което поставя началото на релативистичната космология.

Айнщайн публикува повече от 300 научни труда и над 150 други работи и получава почетни докторски степени от множество европейски и американски университети. Той пише и коментира широко върху множество философски и политически въпроси, като социализма и международните отношения. Неговата изключителна интелигентност и оригиналност правят думата „Айнщайн“ синоним на гений.

Алберт Айнщайн се обявява категорично против войната, а по-късно и против производството и употребата на ядрени оръжия.

През 1999 г. американското списание „Тайм“ го провъзгласява за Личност на столетието, а допитване до най-известните съвременни физици го определя като най-великия физик на всички времена.

Избрани цитати:

"Ако A е успехът в живота, то тогава A е равно на x + y + z, където x е работата, y е забавлението, а z е да си държиш устата затворена."

"Бих искал да знам мислите на Бог; останалото са подробности."

"Великите мисли идват в главата на човека толкова рядко, че никак не е трудно да се запомнят."

"Всяко постижение в науката започва с опит и свършва с него."

"Въображението е по-важно от знанието."

"Господ не играе на зарове."

"Гравитацията не е отговорна за тези, които падат в капана на любовта."

"Две неща са безгранични: Вселената и човешката глупост. За първото не съм толкова сигурен."

"Две неща са нужни за нашата работа: неуморна издържливост и готовността да изхвърлиш нещо, в което си вложил много време и труд."

"Единственото наистина ценно нещо е интуицията."

"Единственото, което обърква познанията ми, е моето образование."

NBOX.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар