Сряда, 26 Юни 2019
Сряда, 26 Юни 2019
„Когато опозная душата ти - ще нарисувам очите ти”

„Когато опозная душата ти - ще нарисувам очите ти”

Честит рожден ден Анди Гарсия! 

Анди Гарсия е роден на 12 април 1956 г. в Хавана в семейството на адвокат, който емигрира от страната след провала на битката при Залива на прасетата през 1961 г. и се установява Маями.

Интересен и малко известен факт за бъдещия актьор е, че той имал е сиамски недоразвит близнак, който е отстранен с операция след раждането и до днес Анди Гарсия носи белег върху рамото си.

Кариерата му започва на театралната сцена във Флорида и Лос Анджелис, като междувременно се снима в епизоди от телевизионни сериали. Участва предимно в „криминални” ленти, превъплъщавайки се ту в престъпници, ту в честни полицаи - „Недосегаемите”, „Черен дъжд”, „Вътрешни разследвания”.

Анди Гарсия с Шон Конъри и Кевин Костнър в "Недосегаемите"

Гарсия става известен в Холивуд като много деликатен партньор на снимачната площадка, съумяващ да съхрани винаги собствената си индивидуалност. Така например той се е снимал със звезди от ранга на Майкъл Дъглас и Ричард Гиър, Шон Конъри и Кевин Костнър, без да бъде засенчен от техния блясък.

„Звездният час” за Гарсия настъпва, когато излиза филмът на Френсис Копола „Кръстникът ІІІ”. Използвайки своята външна прилика с Ал Пачино, той изиграва чудесно жадния за власт племенник на дон Корлеоне и е заслужено номиниран за наградата „Оскар” в раздела за поддържаща роля.

През 90-те години Гарсия разкрива широтата на своя актьорски диапазон. От този период най-интересни филми с негово участие са „Герой” на Стивън Фриърс, „Когато един мъж обича една жена” на Луис Мандоки и „Какво да правиш, когато си мъртъв във Денвър” на Гари Фледър.

Вече достигнал статута на звезда в Холивуд, Гарсия продължава да се чувства откъснат от родината и кубинската култура. Неслучайно първият му опит в кинорежисурата е документалната лента „Качао. Няма вече друг такъв ритъм”, посветена на кубинския музикант Качао Лопес, създателят на мамбото.

Превъплъщава се с успех и в образа на големия кубински джазов музикант Артуро Сандовал в биографичния филм за него, излязъл през 2000 г., както и във филм за живота на испанския поет Федерико Гарсия Лорка. Особено известено е участието му в поредицата „Бандата на Оушън”, а с какво още ще ни радва от екрана предстои да видим.

Очите му говорят с характера на всяка негова роля, а те винаги са прозорец към душата.

NBOX.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар