Вторник, 25 Февруари 2020

ndt banner2

Вторник, 25 Февруари 2020

Честит рожден ден Боно! Продължавай да мечтаеш на глас!

Честит рожден ден Боно! Продължавай да мечтаеш на глас!

Боно Вокс, фронтменът на ирландската рок група U2, празнува днес!

Роден на 10 май 1960 г., Пол Дейвид Хюсън още от малък си печели името на разсеяно и свадливо дете, поради което и приятелите и семейството му лепват прякора „Антихристът“. А всъщност по това време Пол е бил просто един от онези ентусиазирани, но непрактични и дяволски любопитни младежи, които виждат света през розови очила, а след това пак питат какво са видели.

Winbet - победата е емоция! (18+)

На 15-годишна възраст Пол преживява голяма двойна загуба, когато майка му умира по време на погребението на баща ѝ (Този инцидент, с който много фенове и писатели спекулират, може би е и причината за твърдия характер на Боно). Малко след този тежък момент в живота му Пол се увлича по музиката и по свиренето на китара.

В гимназията природната дарба на Пол да дърдори и усетът му към театъра му позволяват да експериментира във всички видове артистични среди. Пол посещава общообразователното училище Маунт Темпъл (Mount Temple Comprehensive School), което е първото по рода си училище със смесена протестантска и католическа вяра в Дъблин. Именно там за първи път Пол се сдобива с прякора си „Боно Вокс от О'Конъл Стрийт“, който приятелят му от училище Gavin Friday му дава. Той пък го вижда в магазин за слухови апарати на улица „О'Конъл“ в ирландската столица, марката е Bona Vox, което в превод от латински значи „добър глас“. „Bono Vox“, обаче буквално значи „гласът към добрия човек“.

През 1976 г. Пол отговаря на обява, пусната от Лари Мълън Джуниър, за сформиране на група. Същата обява виждат и Дейв Евънс (Едж), Дик Евънс (който скоро напуска групата), и Адам Клейтън. Четиримата събират група, която наричат Feedback, после сменят името на The Hype и накрая се спират окончателно на U2. Първоначално Боно пее, свири на китара и пише текстовете. Но след като Дейв Евънс става по-добър китарист, Боно започва да се занимава само с вокалите, въпреки че често свири на акустична китара и хармоника.

 Боно със съпругата си Али Хюусън

През 1984 г. Боно става говорител на „Нетейд“ — организация с идеална цел, обучаваща младите как да се борят с бедността. От 1999 г. насам участва също и в повечето програми за премахване на дълговете на Третия свят, както и относно проблемите в Африка, привличайки на своя страна много холивудски звезди и шоумени. През май 2002 г. Боно пътува заедно с американския министър на финансите Пол Онийл на четиридневна обиколка в Африка. Същата година Боно основава организация на име „DATA“ (Debt, AIDS, Trade in Africa), която се занимава именно с тези проблеми. Целта на организацията е да фокусира вниманието на обществеността върху двата най-големи проблема относно Африка — СПИН-ът и контрабандата, спираща нормалното икономическо развитие. Във връзка с тази му неуморна социална дейност през 2005 е признат като един от „добрите самаряни, заедно с Бил Гейтс и неговата съпруга Мелинда.

„Надявам се, че работата ми като активист ще бъде забравена. Защото се надявам, че тези проблеми ще изчезнат завинаги.“, казва Боно и ние се надяваме заедно с него.

Мечтай на глас, Боно, с песните си променяш света към по-добро!

NBOX.BG

Свързани статии (по етикет)

  • Фронтменът на "Металика" постъпи в клиника за лечение на зависимости

    В изявление, направено в Туитър от останалите трима членове на групата се посочва, че феновете, закупили билети за шоутата, ще могат да получат парите си обратно

  • Ed Sheeran подобри рекорда на U2 за най-печелившо турне

    Британският певец и автор на песни Ed Sheeran постави нов рекорд за най-посещавано и печелившо турне на всички времена. По данни на Pollstar с шоуто си в петък в Хановер (Германия) в рамките на турнето си "Divide", Sheeran е пподобрил досегашното постижение на ирландските рокаджии U2.

  • Рок и звездни красавици на „Мис Персенк 2019“

    В края на изминалата седмица SPA хотел „Персенк“ - град Девин бе домакин на поредно светско събитие – „Мис Персенк 2019“, станало традиционно през последните години, както за емблематичния хотел, така и за региона. На 05.07.2019 г. в изисканото планинско бижу се събраха гости и приятели на Персенк, които се насладиха на вечер, изпълнена с емоции и интересна програма

Оставете коментар

baner

 FB banner