Неделя, 18 Август 2019
Неделя, 18 Август 2019
Започна ХІІІ Международен фестивал на поезията „Славянска прегръдка“

Започна ХІІІ Международен фестивал на поезията „Славянска прегръдка“

Всеславянска антология „Хлеб наш насущний” събира 175 съвременни славянски поети от 25 държави

От 16 до 24 май България е домакин на ХІІІ Международен фестивал на поезията „Славянска прегръдка“ под патронажа на президента Румен Радев.

За първи път поетичните празници излизат от традиционния си дом на своя организатор Славянска академия – Варна, и ще преминат през Сливен, Хасково, европейската столица на културата Пловдив, Рилския манастир, Варна. Фестивалът ще е с отворена програма и след България ще продължи в различни формати и в други европейски градове: Белград, Москва, Загреб, Лондон.

Акцент на програмата е представянето на всеславянската антология „Хлеб наш насущний”, която включва творби на 175 съвременни славянски поети от 25 държави. „Най-важна цел на фестивала е да спомага за сближаването на културите и да търси общи духовни територии. Щастливи сме, че водещи духовни пастири от славянския свят подкрепиха и благословиха нашия духовен хляб! Славянски поети, които от години вече припознават нашия бряг като Бряг на славянството, пеят на 24 май заедно с нас "Върви, народе възродени!" и пишат, и говорят за Варна из своите медии, като се покланят пред българския принос в цивилизацията ни“, споделя председателят на Славянска академия Елка Няголова.

По повод поетичната антология „Хлеб наш насущний” протоиерей Лев Семьонов – зам.-председател в Съвета на Асамблеята на народите на Русия, пише в своя благослов до Славянска академия: „Излизането на бял свят на такава антология с преведена поезия е знаково събитие не само в сферата на поезията. Тя докосва и най-дълбоките пластове на целия славянски свят. Преводът във всички времена е не просто предаване на смисъла на текста на друг език, но е и мощен канал за взаимното проникване на културите и за осъществяването на приемственост. (...) И отново осъзнах какво огромно значение имат културните контакти между братски по кръв и вяра народи. Това е особено актуално на фона на геополитическите процеси и предизвикателства на съвременността.“

Гостуващи участници във фестивала „Славянска прегръдка“ тази година са :Алекси Врубел – Великобритания, Божена Хайнц – Великобритания, Валерий Пощаров – България, Вера Хорват – Сърбия, Диана Буразер – Хърватия, Елка Няголова – България, Енерика Бияч – Хърватия, Зузана Куглерова – Словакия, Людмила Снитенко – Русия, Максим Замшев – Русия, Надя Попова – България, Раиса Мелникова – Литва, Росица Кунева – България, Татяна Янкова – Гърция, Христос Хартомацидис – Гърция, и др.

Фестивалът „Славянска прегръдка“ се провежда с благословението на Негово светейшество патриарх Неофит, варненския митрополит Йоан, архиепископ Черногорско-Приморски митрополит на Черна гора Амфилохий, и протоиерей Лев Семьонов от Русия. Тази година партньори са Фонд „Устойчиво развитие за България”, съюз на българските писатели, Съюз на българските журналисти, Синдикат на българските учители, Министерство на културата на Хърватия, община Варна и община Добрич, Културен център „Тракарт” – Пловдив и др.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар