Петък, 20 Септември 2019
Петък, 20 Септември 2019
Премиера в София на “Хоро над Тирол”

Премиера в София на “Хоро над Тирол”

На 25 май 2019 г., събота, от 18 часа местно време, в пресклуба на Съюза на българските журналисти в София (ул. “Граф Игнатиев” № 4) ще се състои представяне на литературния сборник с творби на 65 български автори от пет континента “ХОРО НАД ТИРОЛ”, съобщиха за БТА организаторите на проявата.

За представянето на книгата в София досега са потвърдили участие авторите Рада Добриянова от Швеция, Елена Пеева-Никифоридис от Гърция, Дарина Шнайдер от Германия, Генка Петрова от Добрич, Магдалена Шумарова от Петрич, Емил Измирлиев, Николай Колев – Босия, Пламен Сивов, Петър Калинов, Слави Тодоров и Людмила Андровска от София, Георги Стойков от Нови хан. Книгата ще бъде представена в София от поета Ивайло Диманов, поясниха още от българското он-лайн издание за литература в САЩ – Еурочикаго / EuroChicago /.

“Хоро над Тирол” е четвърти литературен сборник с творби на български автори, публикувани в он-лайн издание за литература EuroChicago. Сборникът съдържа 38 разказа и 46 стихотворения на 65 български автори от 14 страни и 5 континента. След „Черга пъстроцветна“ (2016), „Часовниковата кула” (2017) и „Читател до поискване“ (2018), дойде ред и на тази книга. Сборникът е кръстен на един от разказите, които съдържа, и в него влизат произведения, публикувани на страниците на EuroChicago основно през последната календарна година. „Географията“ на този сборник минава през Австралия, Австрия, Бразилия, България, Великобритания, Германия, Гърция, Нова Зеландия, Република Южна Африка, САЩ (Илинойс, Индиана и Пенсилвания), Турция, Украйна, Унгария, Швеция; през Асеновград, Банкя, Болград, Бон, Будапеща, Варна, Велико Търново, Враца, Димитровград, Добрич, Дупница, Йоханесбург, Истанбул, Ловеч, Лондон, Мюнхен, Нови хан, Петрич, Пловдив, Питсбърг, Русе, Разград, Сао Паоло, Сливен, Солун, София, Стрьомстад, Трявна, Уелингтън, Чикаго и др.; през Австралия и Океания, Африка, Европа, Северна и Южна Америка. Предговорът на “Хоро над Тирол” е написан от основния дарител на предишните три сборника Виктор Хинов (Индианаполис, САЩ). Отзивът за книгата, поместен на задна корица, е от Дида Калугерова-Щадлер, библиотекар в Секцията за Югоизточна Европа на Конгресната библиотека във Вашингтон, САЩ. Корицата на книгата е дело на Катя Донкова (Германия) и Димчо Джиговски (България).

Редактор и на този сборник е Мариана Христова. Дарителите, които направиха възможно тази книга да излезе на бял свят, са от пет страни и три континента. Техните имена и страните, в които живеят, са написани в самата книга. Творбите, които сборникът съдържа, представят една свободна извадка от създаваното днес в българска литература, която се пише в Родината и по широкия свят. В тази поредна картина от събрано на едно място българско слово се преплитат теми, сюжети и настроения – магически, лирични, сатирични, злободневни – свързани с нашето вчера и днес. С политически, географски и лични преходи от едно в друго време, от една в друга страна. С едно българско и глобално съвремие. „Българоезичната аудитория по света ще намери може би и в тази книга онази творба, заради която си е струвало да я отвори”, твърдят от издателството. „Всеки, който желае е добре дошъл на софийската премиера на “Хоро над Тирол”, допълват организаторите от пресклуба на Съюза на българските журналисти .

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар