Вторник, 12 Ноември 2019
Вторник, 12 Ноември 2019
Таня Масалитинова: Поведението е въпрос на интелигентност

Таня Масалитинова: Поведението е въпрос на интелигентност

Голямата актриса умира с „Война и мир“ в ръце на 31 май през 2014-а

Татяна Масалитинова е родена в Прага на 2 септември през далечната 1921 година. Дъщеря е на родоначалника на българския съвременен театър Николай Масалитинов. Тя е завършила гимназия за чужди езици в София. От 1941 до 1943 г. следва в Художествената академия. Но театърът е в кръвта ѝ и през 1945 година завършва Държавната театрална школа. Година по-късно е назначена в Народния театър „Иван Вазов” и остава на работа там чак до 1989 г. Тогава е пенсионирана, заедно с останалите звезди от трупата. Освен в театъра обаче, тя има роли и в киното: 1956 - „Точка първа“, 1966 - „Рицар без броня“, 1970 - „Сбогом, приятели!“, 1987 - „Ненужен антракт“ и много други.

През 2005 г. получава наградата "Аскеер" за цялостен принос към българския театър. Има три брака, два от които с един и същи мъж – украинецът Леонид.

Голямата актриса умира на днешната дата, 31 май, през 2014 година, когато е 93-годишна. Издъхва с „Война и мир“ в ръце.

 
Ето малко от откровенията на Таня Масалитинова в интервюта за български медии:

 
„Много ми е смешно. Та ние никога не сме имали аристокрация. Сега има някаква нова буржоазия, парвенюта по-скоро... Аристократизмът не е в парите. Той е в доброто възпитание. Толстой в „Ана Каренина" пише: „Аристократът винаги ще бъде любезен и с последния човек." Разбирате ли, няма да си вири носа - другото е парвенющина.

Театър има навсякъде. А Шекспир е казал най-умната фраза: „Целият свят е сцена и ние всички сме актьори." Сменят се декорите, пиесите, идват нови, но винаги е театър. Театърът е живот, животът е театър. И любов - към живота и към театъра. Това е човекът.“ – пред в. „Труд“

„Бракът не е само любов, не е само леглото. Бракът е и едно приятелство.“ – пред в. „Новинар“

„"Никога не съм имала високо самочувствие. Дори не съм се смятала за хубава. Смешно е изведнъж да си навиря носа. Поведението е въпрос на интелигентност. Глупаво е заради популярността "да се дуеш". Напротив - отварям се все повече за хората, най-благодарна съм, когато непознати ме поздравяват на улицата" – пред в. „24 часа

NBOX.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар