Понеделник, 09 Декември 2019

ndt banner2

Понеделник, 09 Декември 2019
Писател индианец от племето кайоуа с Дейтънската литературна награда за мир

Писател индианец от племето кайоуа с Дейтънската литературна награда за мир

Момадей, който е индианец от племето кайоуа, спечели награда "Пулицър" за белетристика преди точно половин век - 1969 г. с книгата си "Къща от зора"

Писател, който е представител на коренното население на Америка и чрез книгите си хвърля светлина върху културата му, е тазгодишният лауреат на наградата за цялостни постижения на фондацията, присъждаща Дейтънската литературна награда за мир, съобщават Асошиейтед пресс. Това е Н. Скот Момадей. Той ще получи тазгодишната награда за високи постижения "Ричард С. Холбрук", носеща името на американския дипломат, съдействал за постигането на Дейтънското мирно споразумение през 1995 г.

Момадей, който е индианец от племето кайоуа, спечели награда "Пулицър" за белетристика преди точно половин век - 1969 г. с книгата си "Къща от зора". В нея се говори за млад мъж, който се връща в родното си индианско селище, след като е служил в американската армия.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Н. Скот Момадей е роден през 1934 г. Израсъл е в резервати в югозападната част на САЩ, където родителите му били учители. Вдъхновил се е от фолклора на кайоуа, за да напише книгата "Пътят към Дъждовната планина" през 1969 г. , и от влиянието на прародителите си и традициите в ранния си живот за "Имена: Мемоари", публикувана през 1976 г.

Наградата се придружава от чек за 10 000 долара. Сред предишните й носители, са Стъдс Търкъл, Тейлър Бранч, Глория Стейнъм, Джон Ървинг.

"Творчеството на Момадей демонстрира силата на ритуалите, въображението, разказваческите умения, за да се води борба за мир посредством междукултурно разбирателство", заяви Шарън Раб, основател и председател на фондацията, присъждаща Дейтънската литературна награда за мир.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner