Четвъртък, 21 Ноември 2019
Четвъртък, 21 Ноември 2019
Пийте си хапчетата, радвайте се на живота!

Пийте си хапчетата, радвайте се на живота!

Добромир Банев в Световния ден на психичното здраве за лудостта, без която светът би бил скучен

Лудите, лудите - те да са живи! На 10 октомври отбелязваме Световния ден на психичното здраве. Според данните на Световната здравна организация над 450 милиона души по света имат психични разстройства.

Българите страдали предимно от тревожни разстройства, депресии и афективни състояния. Най-висок риск от заболяване имала „групата“ от 20 до 34 години. Основната причина за поява на тези "отклонения"? Стресът, социално-икономическите фактори, генетичната предразположеност. Първите симптоми, които издават наличието на проблеми, са безсъние, честа умора, лошо настроение и раздразнителност.

Всяка лудост има своя момент. Никой не е застрахован от безпаметните пориви на живота. Нормалните рядко са интересни.

Ако сме измислили понятието за нормалност, то е за да не откачим съвсем.  Животът без кураж е невъзможен, а кой е по-смел от лудия? На света има много неща, които изкушават, за да отглеждаме с умиление собствената си дързост.

Скуката е за хората без въображение. Смелите (лудите) ни движат напред със своите открития. Талантът изисква лудост, музите обожават забавната компания на своите избраници. „Земята се върти!“, непредпазливо възкликнал Галилео Галилей, и с това променил представите ни за света. Времето не съществува, затова Салвадор Дали изобрази часовниците като разтичаща се безформена маса...

Лудите не са на стадиона. Те са зад всеки светещ прозорец, забоден от октомврийската вечер с карфица за нощта. Всяка светлинка е най-прекрасният повод за живота да ликува, докато едни правят любов, други творят, а трети се наслаждават на собствената си неподражаема компания.

Понятие за нормалност не съществува. Затова сме измислили правилата, които с удоволствие се опитваме да нарушаваме. Просто така е интересно. А и ако си пием хапчетата редовно, никой няма да разбере, че сме толкова непослушни...

Автор: Добромир Банев

Снимка: Валентин Иванов-sValio

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)

  • 4 мобилни приложения, с които никога няма да скучаете

    На всеки му се е случвало да търси нещо интересно по интернет, докато пътува или чака за важна среща. С помощта на няколко приложения човек лесно може да пребори скуката във всяка ситуация. Новият епизод на Ctrl alt min tech предлага 4 приложения, с които никога няма да ви е скучно.

  • 5 неща, с които да преборите скуката в офиса

    Не са малко хората, които ще ви споделят, че са затрупани с работа по цял ден.

  • AMG Project One: истинска лудост! (Снимки)

    Моторен спорт за нормалните пътища: двуместният Mercedes AMG Project One притежава благодарение на хибридната си технология от Формула 1 мощност от над 1000 к.с. и вдига максимална скорост от  350 км/ч.

Оставете коментар