Отбелязваме Архангелова задушница

Отбелязваме Архангелова задушница

На този ден посещаваме гробовете на нашите починали близки

През днешния ден, 5 ноември, честваме една от най-големите задушници през годината - Архангеловата. Празникът е известен още като Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше. Той се отбелязва в събота преди Архангеловден, тъй като събота е отредена за ден на покойниците.

По повод празника във всички епархии на Българската православна църква се отслужват заупокойни служби, с които се почита паметта на душите, отишли си от този свят.

На днешния ден е добре да се посетят гробовете на наши починали близки. Да се почистят и прекадят с тамян. Прието е още гробът на покойника да се прелее с червено вино. Върху гроба се слагат цветя и се палят свещи.

На Архангелска задушница се приготвят общи трапези в гробищните паркове. Там се редят седем различни ястия, които са били любими на покойника преживе, като е прието сред тях да има такива.

Първата хапка от ястието се поставя на земята, пръстта се полива с вино, след което казваме „Бог да прости“.

През днешния ден се организират помени или така наречените подавки. Раздава се храна на роднини, съседи, приятели, дошли до гроба на починалия. Подава се и на хората, посетили съседните гробове.

Обичайно по време на Архангелова задушница близките на покойниците раздават варено жито, червено вино, питки, домашен хляб, агнешко, пилешко. В раздавката присъстват още дребни сладки, бонбони, плодове, вафли, бисквити и др.

AFISH.BG

Оставете коментар