Певецът Йордан Марков : Оптимист съм за българската естрадна музика

Певецът Йордан Марков : Оптимист съм за българската естрадна музика

Йордан Марков е единственият млад български естраден изпълнител, който продължава традициите на българската популярна шлагерна песен с изключително присъствие, с характерен глас и с много положителен заряд. Роден е в град Силистра. Завършил е Националната музикална академия Проф. Панчо Владигеров, специалност поп и джаз пеене в класа на проф. д-р Стефка Оникян

- Г-н Марков, тази година осъществихте едно голямо турне,  под надслов “Да пеем ЗАЕДНО”. Разкажете ни малко повече за този проект? /кой участва, колко града сте обиколили и т.н./

- Благодаря Ви, Оля, че точно по това време на годината се срещаме отново, за да разкажа на твоите читатели за изминалата година и за предстоящото.

Както знаете, от няколко години насам аз и моят екип организираме ежегодно различни, тематични концертни турнета, с които пътуваме в по-голямата част на страната и носим посланието на мелодичната, и стойностна българска музика, което раздаваме в театрите и читалищата. Така и тази година организирахме едно концертно турне, което озаглавихме „Да пеем ЗАЕДНО“, в което участваме аз, Драго Драганов или по-познат на аудиторията като Драго „чая“, композиторът Стефан Диомов, групата 5-те сезона – едни млади момчета и момичета, които също продължават традициите на българската мелодична музика. По традиция в концертите участват и момичетата от балет „Дежа вю“.

Направихме 15 концерта от началото на април месец като започнахме от град Плевен, след това Русе, Силистра. Имахме и своите летни концерти в големите летни театри на Пловдив, Велико Търново, Варна и Бургас и други….

Концертното турне не напразно се казва „Да пеем ЗАЕДНО“,  защото в него участват едни от най-достойните и златни български песни любими на поколения българи, и наистина от първата до последната песен всички в залите пеят ЗАЕДНО с нас.

В своята част на концерта, освен всички онези популярни песни изпълнявам и няколко от новите песни от моят последен албум „Силата на любовта“, който излезе на музикалния пазар в началото на пролетта, тази година и включва 12 песни, отново писани за мен от големите имена в българската музика като Тончо Русев, Евтим Евтимов, Светослав Лобошки, Мариета Ангелова, Пламен Велинов, Надежда Захариева, Дешка Петрова, Мартин Антонов и други.

Ако трябва да бъда честен, в началото изпитвах доза притеснение как ще се възприемат от публиката застанали до онези толкова популярни и обичани песни, но за мое огромно щастие се приемат наравно с останалите.

- Чия бе инициативата да запее България заедно?

- През всичките изминали години на моето развитие и на работа по предишните турнета, аз изключително много залагам на рекламата.

В един прекрасен есенен ден през изминалата година пътувайки по ангажименти и организации, ми се обади Драго. Оказа се, че пътуват заедно с композитора Светльо Лобошки за Русе и виждат мои афиши за концерти по целия път.

Обаждат ми се и казват:  „Разлепен си из цяла България с твоите концерти, няма ли и мен да ме поканиш на едно турне най-накрая.“  Веднага му отвърнах, „Добре, следващата година пътуваме заедно.“  Той не очакваше тази моя мигновена реакция и се стъписа, но си пожелахме лек път и се разбрахме да се видим, за да измислим какво можем да предложим на аудиторията. От своя страна още преди да ми се обади Драго имах намерение да поканя Стефан Димов и 5-те сезона, и така се събрахме тази година, за „Да пеем ЗАЕДНО“.

- Има ли интерес към българската естрада? Има ли бъдеще българската естрадна и поп музика? Оптимист ли сте?!

- Да Ви кажа честно, със смесени чувства съм… Не мога да не скрия трудността и проблемите чисто организационно, тъй като аз съм главен продуцент и организатор на случващото се. Пътувам от град на град, за да договоря по-добри условия за зали, за наем, за реклама и цялостни разходи по обезпечаване на тези спектакли и може би за огромна изненада на по-голямата част от обществото, изкуството е много скъпа материя, която малко хора оценяват.

Слава Богу обаче, забелязвам една тенденция, в която все повече и все по-млади хора пълнят салоните без значение дали за концерт или театър, и имат отношение към културата, което може само да ни радва.

Истинско предизвикателство бих нарекъл нашите концерти и турнета, тъй като в днешните бездуховни времена и поколение без ценностна система и морал, да пътуваш с 30 човека екип, 7 коли, камион и бус с чисто нова техника последен писък на модата и качеството в световен мащаб, да пълниш салоните и летните театри с българска музика, значи все пак има бъдеще и надежда, че колелото на живота се върти и идват отново добри мигове за българската култура.

- Въпреки всичко съм оптимист!

- За това тази година, заедно с моя екип и ръководството на Община Силистра организирахме и поставихме началото на една традиция – Национален конкурс за млади изпълнители на популярна музика „Дунавски ЗВЕЗДИ“, който се проведе и живот и здраве ще се провежда всяка година на 9,10 и 11 септември в град Силистра.


Тази година, още в първото издание на конкурса подадоха заявки и участваха над 100 таланти от най-престижните музикални школи и от всички краища на страната. Водеха своята надпревара в 2 категории и 4 възрастови групи, като престижно жури с Председател любимата певица на всички Тони Димитрова, композиторът Светослав Лобошки, Николай Текелиев – журналист и музикален мениджър, отговорник за българското участие и подбор на млади българи за представяне на страната ни в международните музикални форуми, младата красива и талантлива певица Мартина Иванова и Доротея Бальовска – директор на Международен конкурс за млади изпълнители „Речни ноти“ в град Тутракан, оценяваха ЯВНО след всяко 5-то участие талантите. В реално време оценките се публикуваха в специални таблици в официалния сайт на конкурса и по специален алгоритъм се пресмятаха, а най-добрите веднага се отличиха.

Това е един от малкото конкурси, на който Министерство на Културата учредява своя парична стипендия, която ще връчва ежегодно на различни заслужили млади таланти.

- Споделете някоя интересна случка по време на турнето?

- Много са! Винаги идват хора преди и след концертите, разказвайки за техни лични моменти, които са преживяли благодарение на песните, които пеем.
Вече живеем в технологични времена и наскоро във фейсбук се свърза с мен едно младо момиче, бесарабска българска, художничка. Живее в Москва и рисува своите картини под звученето на моята музика, вдъхновена от моите песни. Толкова много се развълнувах, а тя дори качи клип в профила си как рисува мой портрет по снимка, тъй като никога не сме се виждали на живо. И си казвам, ето, има смисъл, има надежда!

- Къде отиват приходите от тези концерти? Ще направите ли някаква благотворителност на връх Коледа?

- Приходите от концертите отиват за покриване на разходите покрай тяхното реализиране, дори не стигат и много пъти се налага да доплащам с мои лични средства пеейки по частни мероприятия. Слава Богу има все по-голям интерес към моите песни .

Винаги покрай големите Християнски празници обществото се сеща за благотворителност и се организират редица благотворителни балове, вечери, концерти и други. Участвам и помагам безвъзмездно с моята музика…Така ще е и тази година.- Предстои Ви последен, заключителен концерт за тази година на 3 декември в зала 3 на НДК. Как ще завърши турнето в столицата?

- Вече се вълнувам изключително много, тъй като предстои последният 16-ти заключителен концерт за тази година от турнето „Да пеем ЗАЕДНО“, който ще се проведе на 3 декември от 19 часа в зала 3 на НДК.

Ще бъде наистина вълнуващо и дори смея да твърдя по-различно от онези концерти, които хората са виждали в страната през годината, тъй като това е столицата ни. Тук възможностите на хората са по-различни и ние самите имаме възможност да организираме по-пищно и впечатляващо шоу с повече техника, пироефекти и много изненади, така че заповядайте наистина да дадем начало на коледно-новогодишните моменти и „ДА ПЕЕМ ЗАЕДНО“ с Йордан Марков, Драго Драганов, Стефан Диомов и групата 5-те сезона.

- Планове за догодина? Нови проекти?

- Оказа се, че има изключително огромен интерес към тазгодишното турне и то ще продължи и през следващата година, тъй като вече имаме покани да бъдем гости в доста градове, където не сме имали възможност да посетим тази година.

Освен това, аз и моят екип ще създадем нов и различен концертен спектакъл, който ще върви паралелно с „Да пеем ЗАЕДНО“, ще посетим градовете, в които сме били тази година и ще представим новото концертно турне.

- Вашето пожелание към аудиторията за Коледа и Новата 2020 година?

- Бъдете здрави, усмихвайте се повече, бъдете по-добри.  Отделяйте време за близките си, за възпитание на децата си, за хората, които обичате, развивайте се, учете, и помагайте на ближния, защото не всички е пари…
…и не забравяйте, че „Някои хора са толкова бедни, че всичко което имат са пари…“

AFISH.BG, Оля АЛ-АХМЕД

Оставете коментар