Орландо Блум: Късметлия съм, че съм жив

Орландо Блум: Късметлия съм, че съм жив

На 13 януари британският актьор, придобил световна известност с  „Властелинът на пръстените“ и „Карибски пирати“, навършва 43 години

Орландо е роден в Кентърбъри, Англия. Баща му, известен борец срещу апартейда, умира, когато той е само на четири години. Майка му, Соня Блум, ръководи частно училище за обучение  на чужденци. Когато момчето пораства, майка му признава, че истинският му баща е Колин Стоун, който участва в живота на децата и дори става техен настойник. Майката насърчава стремежа на момчето към изкуството, учи го да рецитира поезия, внушава му любов към театъра и винаги присъства на училищните представления, в които участва Орландо.

Театърът помага на Орландо Блум да пребори дислексията

Момчето страда от дислексия (обърква буквите и има проблеми с четенето), което е и причината често да го дразнят неговите съученици. С течение на времето, участвайки в спектакли и постоянно говорейки пред публика, Орландо придобива увереност.

На голямата сцена Блум дебютира на 16 години. Играе два сезона в Националния младежки театър. Мечтае да получи стипендия, за да учи в Британско-американската академия за драматични изкуства и постига мечтата си. По време на следването продължава да играе в театъра, и дори наема собствен агент. След Академията младият актьор учи актьорско майсторство в Гилдхолския колеж по музика и театър, където успява да се пребори с дислексията.

Ролята на Леголас му носи световна слава

През 2000 г., живота му се променя завинаги. Той участва в кастинг за ролята на Фарамир в грандиозната трилогия на Питър Джаксън „Властелинът на пръстените“ по романа на Толкин. Орландо толкова впечатлил режисьора, че получава много повече - ролята на Леголас. След упоритата работа актьорът и негови приятели отиват в Индия за Коледа, и се връща в Англия знаменитост. Ролята на горски елф става за Блум катапулт до самия връх на славата.

Орландо Блум вече е щастлив баща на малкия Флин

Почти веднага след „Властелинът на пръстените“ Блум получава още едно предложение, на което не може да откаже - ролята на пирата и ковач Уил Търнър в „Карибски пирати“. Филмът има същия успех като трилогията на Джаксън, а героите на Блум, Кийра Найтли и Джони Деп направиха образа на пирата популярен и привлекателен по целия свят. Направиха и самият Орландо мечта. За жените и продуцентите. Но славата не го е главозамаяла: „Научете се да разграничавате важното от второстепенното. Висшето образование не е показател за ума. Красивите думи не са показател за любов. Красивата външност не е показател за красив човек. Научете се да цените душата, да вярвате на постъпките, да наблюдавате действията.“

С настоящата му любима Кейти Пери

 

Предлагаме ви няколко малко известни факти за известния британец

1. Когато Орландо е бил на девет, всички в класа му били влюбени в едно момиче. За нея дори устройвали състезания. Победителят държал момичето цял ден за ръка, а тя го наричала „моето момче“.  Орландо е бил дребен и не много спортен тип и така желаната награда постоянно му се изплъзвала. Момчето мечтаело да стане Супермен и да спаси момичето от бандитите. Когато разбрал, че Супермен е измислен герой, чиято ролясе изпълнява от актьора Кристофър Рийв, Орландо веднага поискал също да стане актьор.

Актьорът винаги е добър с феновете 

2. Орландо се смята за късметлия - защото все още е жив. Какво ли не си е чупил - ребра, ръце, крака, пръстите на ръцете и краката, носа. Освен това е преживял травма на черепа, на челюстта и поне три сътресение. Не е изненадващо, че си носи много амулети и талисмани. Режисьорите, знаейки за „късмета“ на актьора с инцидентите, настояват да избягва рисковите хобита, но Орландо успява да си счупи носа дори по време на игра на ръгби с приятели…

Въпреки множеството инциденти Блум не отказва предизвикателства

3. Най-опасната травма Орландо преживява през 1998. Тогава той едва не умира след падане от третия етаж. Блум помагал на приятел да поправи покрива и полетял. Озовал се в болница със счупен гръбнак и почти парализиран. Самият Орландо си спомня: „Счупих гръбнака си като паднах от прозорец. Прелетях три етажа… Казаха ми, че може да не проходя отново. Така че около четири дни си мислех за тази сериозна вероятност и как това ще промени живота ми… След това ме оперираха и излязох от болницата след около дванадесет дни“.

 

4. За „Властелинът на пръстените“, който го направи звезда, Орландо говори много и с удоволствие: „На „Пръстена“, ако си нисък, те избираха за роля на хобит, ако си висок – за човек, а ако изглеждаш странно и неефектно – за елф“. И още: „Историята е великолепна – тя въплъщава универсалната идея, че за да постигнеш нещо голямо, трябва всички да са сплотени“. Сложността не е само в триковете и битките.

Не красивата външност, а душата е важна, убеден е Орландо Блум

Актьорът трябва да създаде правдоподобен образ на Леголас. Елфите са стара и мъдра раса в Средната земя. „Трудно е непрекъснато да изразяваш основните характеристики на един елф. Толкин им придава ангелски черти. Те имат много високи принципи. Притежават свръхчовешка сила, невероятна скорост и висока чувствителност. В моя случай да вляза в образа ми помагаше дългата пепелива коса, сините очи и дрехите. Всеки ден ме гримираха по час и половина. Така успявах да се потопя в атмосферата“.

Обича животните и природата

5. Орландо Блум е известен с доброто си сърце. Той е будист, и до снимките на „Властелинът на пръстените“ е и строг вегетарианец. От началото на 2000 г. Блум подкрепя кампанията по защита на околната среда Global Green. В лондонския му дом са инсталирани слънчеви панели, уреди за преработка на отпадъците и рециклиране. Участва в набирането на средства за пострадалите от пожарите в Австралия през 2009 г. От октомври 2009 г. е посланик на добра воля за УНИЦЕФ. В рамките на това сътрудничество актьорът пътува до Непал, където участва в обучителни и санитарни програми. А по време на снимки в Мароко Орландо прибрал и отвел в дома си бездомно куче. Просто една добра душа.

 

Челна снимка: В "Карибски пирати" като смелия Уил Търнър

AFISH.BG

Оставете коментар