Петък, 21 Февруари 2020

ndt banner2

Петък, 21 Февруари 2020

Спектакъл в памет на Гена Димитрова в Античния театър

Спектакъл в памет на Гена Димитрова в Античния театър

Нейна ученичка гостува у на по повод 10 години от смъртта на оперната прима

Солистката на Софийската опера Баясгалан Дашням ще пее в "Набуко" от Джузепе Верди на сцената на Античния театър. Държавна опера - Пловдив представя спектакъла в памет на 10-ата годишнина от смъртта на великата оперна прима Гена Димитрова.

Младата монголка Баясгалан Дашням е лично откритие на Гена Димитрова, която я избира за майсторския си клас между 200 кандидати.

Диригент на последния оперен спектакъл на открито за 2015 година е Лучано Ди Мартино, а централните роли са поверени на Петър Данаилов, Елена Чавдарова - Иса, Стоян Даскалов и Пламен Кумпиков.Гена Димитрова почина почина през юни 2005 година в онкологична клиника в Милано. Вестта обиколи за броени часове света и прочутите оперни сцени, където милиони почитатели познаваха, аплодираха и безкрайно ценяха прочутото сопрано. Гена Димитрова бе погребана в България - така, както сама приживе бе пожелала.

Най-голяма слабост й беше Елизабет от "Дон Карлос", а най-високо признание си извоюва с Абигаил от "Набуко". Точно с тази партия през 1967 г. започва звездната кариера на Гена Димитрова. Певицата посяга към ролята много млада, едва на 26 години. На сцената на оперния Олимп - италианската "Ла Скала", стъпва обаче доста по-късно. На 42. Но се превръща в една от кралиците на театъра, боготворена от публика, диригенти и партньори.

Гена беше изключителна във всичко, което правеше. Обичаше да чете и да е наясно с всички актуални проблеми и изказваше точно мнението си. Понякога беше безмилостно критична. Когато имаше време обичаше да готви, да подрежда къщата си или да пазари. Умееше да увлича близките си хора да показват на какво са способни и ги подкрепяше докрай. За нея семейството беше сред най-важните неща в живота, разказва Милена Стойкова, племеница и осиновена дъщеря на Гена Димитрова, която през 2012 г. издава книга за оперната прима.

Гена Димитрова провежда майсторски класове в консерваториите на Атина, Рим, Будапеща, София и др. Работи с млади таланти, организира техни участия и концерти и участва като изпълнител на техните концерти. Едни от нейните ученици са Елена Баръмова и Байса Дашням.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner