Понеделник, 20 Януари 2020

ndt banner2

Понеделник, 20 Януари 2020
Повече инвестиции поиска Борисов от китайския дипломат №1

Повече инвестиции поиска Борисов от китайския дипломат №1

Премиерът ни е поканен в Пекин да обсъди конкретни проекти в икономиката 

Интересът на България е в увеличаване на китайските инвестиции у нас, разширяването на обема и разнообразието от български продукти на китайския пазар и стимулирането на туристическия обмен. Това изреди като позиция на София премиерът Бойко Борисов по време на срещата си министъра на външните работи на Китайската народна република (КНР) Ван И, съобщиха от правителствената информационна служба.

Развитието на търговските и икономическите връзки между България и Китай беше сред акцентите в разговора на министър-председателя с китайския първи дипломат, който е в София по покана на нашия шеф на МВнР Даниел Митов.

Премиерът прие днес в Министерския съвет г-н Ван И. Двамата се обединиха около желанието за по-нататъшно укрепване на всестранното приятелско партньорство и сътрудничество межди двете страни. 

Потенциал за реализиране на инвестиции беше отбелязан в редица сфери, сред които китайският външен министър открои строителството. Като други възможности за задълбочаване на сътрудничеството бяха посочени селското стопанство, транспорта, културата, науката и технологиите. На срещата беше обсъдено и развитието на транспортните коридори по Новия път на коприната в рамките на инициативата „Един пояс, един път”. 

От името на китайския премиер Ли Къцян министър Ван И отправи покана към министър-председателя да посети с българска делегация Китай. От своя страна премиерът Борисов също изрази желание за среща с китайския си колега, на която „да се обсъдят конкретни проекти за практическо сътрудничество“.

Българският министър-председател добави още, че „ще се радваме страната ни да бъде домакин на следваща среща на правителствените ръководители на Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) във формата  за преговори 16+1.

„Инициатива за сътрудничество е „важна платформа за разширяване на двустранните връзки с Пекин във всички области и ефективно допълнение към отношенията ЕС-Китай“, увери китайския гостенин Бойко Борисов.

Николай Марченко, Nbox 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner