Четвъртък, 17 Октомври 2019
Четвъртък, 17 Октомври 2019
Ирански ендшпил: България - врата за износа към ЕС

Ирански ендшпил: България - врата за износа към ЕС

Как свалянето на санкциите от Техеран става приоритет за икономиката ни – ще спечелят транспортът, земеделието и енергетиката

Какво значи добрата дипломация? Тя се сравнява с древната персийска (иранска) игра – шаха, която учи да мислиш няколко крачки напред и да предвиждаш стъпките на своите противници. Същевременно в търговската дипломация трябва да си представим, че играете шах не с един, а с десетки противници. 

Така, на европейския пазар за товарни автомобилни превози, основният конкурент на България е южната съседка Турция. София успя да надиграе Анкара в борба за нов клиент, за което най-вероятно ни помогна противопоставянето на турците и иранците в Близкия изток и най-вече коренно противоположните им позиции относно президента Башар Асад.

Играем с бели фигури

Иран е родината на шаха, но и голям стратегически играч в Близкия изток. Така, София в тази игра успя да вземе в ръцете си белите фигури и първа да действа в Техеран що касае стратегическо партньорство за след падането на санкциите. Идеята ни е за сътрудничество с Техеран е най-вече транспортът, енергетиката и селското стопанство. „България може да стане държавата транзитьор на иранските стоки към европейските страни“, заяви в неделя ръководителят на Търговско-промишлената палата на Ислямската република Мохсен Джалалпур.

Според иранската агенция IRNA индустриалецът се е срещнал с посланика на България Христо Полендаков, който едва през май 2015 г. връчи акредитивните писма на новия ирански държавен глава Хасан Роухани, прославил се като изкусен дипломат покрай ядрените преговори. Иначе с шефа на търговската камара двамата са обсъдили „вариантите за сътрудничество в такива сфери като селското стопанство, туризма, транспорта и производството на нефтохимическа продукция“.

„Предвид съществуващата икономическа ситуация, атмосферата е благоприятна за развитие на връзки и сътрудничество между страните ни“, коментира още Мохсен Джалалпур на срещата с дипломата ни. По думите му, България би могла да „превозва през Иран към страните от Близкия изток своите зърнени култури“. За юни 2016 г. според иранския индустриалец е насрочена работна визита на специална делегация от Техеран на представители на селскостопанския отрасъл в София.

Кога падат санкциите?

В понеделник стана ясно, че София действа в необходимата насока, след като на международно ниво наистина се подготвя мащабното сваляне на санкционния натиск от Техеран, след като страната се съгласи да свие ядрената си програма.

Така, президентът на САЩ Барак Обама съобщи, че в страната е започнал „процес на отмяна на санкциите срещу Иран“. „Разпоредих на ръководителите на всички нужни министерства и агенции на САЩ да започнат подготовка по изпълнение на задълженията по плана за сваляне на санкциите срещу Иран в съответствие със законодателството на страната“, пише в съобщение на Белия дом, подписано от Обама и цитирано от украинската агенция Укринформ.

Така, стопанинът на Белия дом подчертава „важността на осъществяването на пълното и всеобемно урегулиран в рамките на споразумението по иранската ядрена програма“.
Коментарът на американския държавен глава идва, след като миналата седмица иранският парламент ратифицира споразумението за ядрената програма, подписано през юли 2015 г. с представителите на Запада.

България – врата към ЕС?

Преди няколко дни Европейският съюз (ЕС) също потвърди, че при спазване на условията на споразумението по ядрената програма, санкциите ще бъдат премахнати. Ако ембаргото върху Иран бъде свалено, сред печелившите вече може да се окаже и България като един от основните наравно с Турция превозвачи между ЕС и Близкия изток.

Страната ни може да стане „входната врата“ за иранския внос към ЕС. Така, санкциите срещу Техеран още не паднаха, а ние вече работим по стратегическо сътрудничество с Ислямската република  в транспорта. Ако споразумението не е само „протоколно“, то тепърва идва редът на сключване на конкретни договори. 

Странно е обаче, че за успеха в търговската ни дипломация научаваме от руската агенция РИА Новости, която е по-запозната с дейността на посланика ни там, отколкото българските медии и сайта на Посолството на България в Техеран. При нас информация за предстоящото сътрудничество липсва, макар и да е много важна за транспортния бранш и за износители на съответните стоки като зърнените култури.

Николай Марченко, Nbox

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар