Понеделник, 18 Ноември 2019
Понеделник, 18 Ноември 2019
На 7 "като в 1-ви клас“: Газовите връзки с Румъния и Гърция - „догодина“

На 7 "като в 1-ви клас“: Газовите връзки с Румъния и Гърция - „догодина“

Под натиск на Даниел Митов и Теменужка Петкова, на два от четирите интерконектора, инициирани след газовата кризата от 2009 г., може и да ръкомахаме до края на 2016 г. 

Два от четирите интерконектора, инициирани след газовата кризата от 2009 г., с шанс да се изградят до края на 2016 г.

На 6 – 7 години децата отиват традиционно в 1-ви клас. Що се касае проектите за газови връзки със съседните на България държави, то сега те са като истински „първолаци“ – тепърва влизат в „играта“ като реални строежи в енергийния ни сектор.

Тръбата към Румъния – заложник на геологията

В сряда министърът на енергетиката Теменужка Петкова призна, че „много се надява в началото на следващата година да може да се поздравим с първия интерконектор на страната ни, който ще бъде между България и Румъния“.

Румънското електронното издание ACTMedia информира, че преносът по интерконектора щял да започне още от момента, в който той бъде готов. „С нашите румънски партньори водим преговори и те са изразили ангажимента да изградят компресорна станция на тяхна територия. Включили са тази компресорна станция в техния инвестиционен план „Трансгаз”, така че се надявам тя да бъде факт. Това ще ни даде възможност за осъществяване на реверсивна връзка, което е много важно за този проект”, обясни министър Петкова.

Тя разясни, че са постъпили четири оферти по стартиралата обществена поръчка за изпълнението на проект за интерконектора с Румъния и предстои комисията да ги разгледа, за да види какви са фирмите-кандидатки и условията, които предлагат. Както е известно, първата тръба е прекарана под река Дунав, но налягането от румънската страна е крайно недостатъчно.

Експерти поемат газовата връзка с Гърция

По думите на Петкова, страната ни имала „готовност, когато всичко е направено така, че да бъде в интерес на всички страни, да подпишем споразумението“. Нямало значение и дали проектът ще бъде подписан в София или Солун: „Но е важно, че това ще бъде едно изключително важно за енергийната сигурност в Югоизточна Европа събитие“.

„Интерконекторът между Гърция и България е най-важната връзка от бъдещия европейски Енергиен съюз“, обяви министърът на външните работи Даниел Митов, който посети Солун по покана на своя колега. "Диверсификация” и "взаимосвързаност” са ключовите думи, когато говорим за прилагането на бъдещия европейски Енергиен съюз, а Гърция е ключов партньор, за диверсификацията на източниците“, потвърди Никос Кодзияс. Според гръцкия първи дипломат, „след като се променят времената, променят се и източниците на енергия".

Николай Марченко, Nbox

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар