Вторник, 18 Февруари 2020

ndt banner2

Вторник, 18 Февруари 2020

На 7 "като в 1-ви клас“: Газовите връзки с Румъния и Гърция - „догодина“

На 7 "като в 1-ви клас“: Газовите връзки с Румъния и Гърция - „догодина“

Под натиск на Даниел Митов и Теменужка Петкова, на два от четирите интерконектора, инициирани след газовата кризата от 2009 г., може и да ръкомахаме до края на 2016 г. 

Два от четирите интерконектора, инициирани след газовата кризата от 2009 г., с шанс да се изградят до края на 2016 г.

На 6 – 7 години децата отиват традиционно в 1-ви клас. Що се касае проектите за газови връзки със съседните на България държави, то сега те са като истински „първолаци“ – тепърва влизат в „играта“ като реални строежи в енергийния ни сектор.

Тръбата към Румъния – заложник на геологията

В сряда министърът на енергетиката Теменужка Петкова призна, че „много се надява в началото на следващата година да може да се поздравим с първия интерконектор на страната ни, който ще бъде между България и Румъния“.

Румънското електронното издание ACTMedia информира, че преносът по интерконектора щял да започне още от момента, в който той бъде готов. „С нашите румънски партньори водим преговори и те са изразили ангажимента да изградят компресорна станция на тяхна територия. Включили са тази компресорна станция в техния инвестиционен план „Трансгаз”, така че се надявам тя да бъде факт. Това ще ни даде възможност за осъществяване на реверсивна връзка, което е много важно за този проект”, обясни министър Петкова.

Тя разясни, че са постъпили четири оферти по стартиралата обществена поръчка за изпълнението на проект за интерконектора с Румъния и предстои комисията да ги разгледа, за да види какви са фирмите-кандидатки и условията, които предлагат. Както е известно, първата тръба е прекарана под река Дунав, но налягането от румънската страна е крайно недостатъчно.

Експерти поемат газовата връзка с Гърция

По думите на Петкова, страната ни имала „готовност, когато всичко е направено така, че да бъде в интерес на всички страни, да подпишем споразумението“. Нямало значение и дали проектът ще бъде подписан в София или Солун: „Но е важно, че това ще бъде едно изключително важно за енергийната сигурност в Югоизточна Европа събитие“.

„Интерконекторът между Гърция и България е най-важната връзка от бъдещия европейски Енергиен съюз“, обяви министърът на външните работи Даниел Митов, който посети Солун по покана на своя колега. "Диверсификация” и "взаимосвързаност” са ключовите думи, когато говорим за прилагането на бъдещия европейски Енергиен съюз, а Гърция е ключов партньор, за диверсификацията на източниците“, потвърди Никос Кодзияс. Според гръцкия първи дипломат, „след като се променят времената, променят се и източниците на енергия".

Николай Марченко, Nbox

Свързани статии (по етикет)

  • 1 370 лв. e средната нетна заплата в Румъния

    Средната нетна (след приспадане на дължимите данъци и осигуровки) заплата в Румъния през декември 2019 г. е била 3 340 леи (1 370 лв.), съобщават медиите в северната ни съседка, като се позовават на Националния статистически институт

  • Проверяват ЧЕЗ заради липсата на ток във Враца, Мездра и Роман

    Със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова експерти от Министерството на енергетиката ще извършат извънредни проверки на съоръженията, собственост на „ЧЕЗ разпределение България“ АД, на територията на общините Враца, Мездра и Роман, съобщиха от министерството на енергетиката

  • Млада румънка роди в автомобил на шосе в Букурещ

    Генералната дирекция на полицията в Букурещ съобщи във Фейсбук, че съботната нощна смяна се е оказала голяма изненада за трима полицаи от местното Девето районно управление

Оставете коментар

baner

 FB banner