Събота, 19 Януари 2019
Събота, 19 Януари 2019

През 2016-а: 76 млн. лв. повече от винетките

През 2016-а: 76 млн. лв. повече от винетките

С допълнителния приход ще се строят нови пътища, обави Томислав Дончев в парламента

С увеличаването на цената на винетния стикер годишният приход ще е около 300 млн. лв. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на блиц контрола в парламента днес в отговор на въпрос от депутата Борислав Иглев от БДЦ.

Според Дончев този допълнителен приход ще позволи да се строят нови пътища и да се поддържат старите. Той уточни, че в момента събираните на годишна база средства от винетки са в размер на около 224 млн. лв., които са недостатъчни за поддръжката на пътищата.

„България има 19 800 км пътища от различен клас. Една трета от тях е в недобро състояние. Има много нови нужди, особено в северната част на страната, където има само парче от АМ "Хемус", мотивира се вицепремиерът, цитиран от бТВ.

Той коментира още, че най-справедлива е тол таксата, която отчита изминатите километри. "Надяваме се през 2017 година да бъде въведена система, която ще гарантира повече приходи и по-голяма справедливост - плаща повече този, който кара повече", каза Дончев.

Свързани статии (по етикет)

  • Глобяват шофьорите от днес, ако карат без винетки
  • Край на гратисния период за винетки

    Днес е последният ден, в който шофьорите няма да бъдат глобявани, ако се движат без винетки по републиканската пътна мрежа. Глобата за нередовните водачи е от 300 до 3000 лева.

  • Шефът на АПИ подаде оставка

    Тази сутрин министър-председателят Бойко Борисов е извикал ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за доклад относно темата с електронните винетки и тол системата, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Оставете коментар