Сряда, 12 Декември 2018
Сряда, 12 Декември 2018

БРИКС няма да се конкурира с други финансови институции

БРИКС няма да се конкурира с други финансови институции

Банката ще работи в сътрудничество с по-старите сродни структури, заяви нейният президент Кундапур Каматх

Банката на БРИКС няма се конкурира с други международни финансови институции, заяви в интервю за ТАСС президентът на Новата банка за развитие Кундапур Ваман Каматх. „Ако говорим за многостранните банки за развитие, то тук в по-голяма става дума в голяма степен за сътрудничество и взаимодействие, отколкото за конкуренция“, коментира той.
 
По думите на Каматх в развиващите се страни потребността от финансиране на инфраструктурни проекти ще достигне трилиони долари ежегодно, като се има предвид, че общият обем на кредитите на всички банки за развитие не превишава 100 млрд. долара. Затова ще остане сътрудничество, а не съперничество“, подчерта той.

По думите на Каматх оглавяваната от него структура трябва да усвои опит от по-стари финансови институции.  „Съществуващите международни банки за развитие имат много голям опит, достигащ в определени случаи 70-80 години. Но в същото време трябва да отчитате факта, че банките за развитие финансират по правило само около 10 процента от необходимата сума. Останалите идват от пазарни източници“, коментира той.

Ние трябва да се учим от всички – както от търговските и инвестиционни банки, така и от финансовия пазар, тъй като всички те създават различни продукти и поставят ценови ориентири, каза още Каматх.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар