Понеделник, 24 Февруари 2020

ndt banner2

Понеделник, 24 Февруари 2020

България - трета по ръст на заплатите в Европа

България - трета по ръст на заплатите в Европа

Прогнозира се през 2016-а възнагражденията в страната ни да скочат средно с 4%

Добри новини дойдоха за световната икономика през 2016 г. Ще получаваме повече пари, а стоките ще поевтиняват, пише в. Новинар. България пък ще бъде сред отличниците. Страната ни ще е трета в Европа по очакван ръст на заплатите за догодина. Прогнозира се възнагражденията в страната ни да скочат средно с 4 на сто. Това показва международно проучване на консултантската компания Korn Ferry. Анализите показват, че инфлацията у нас догодина ще е 0,1 на сто, което прави реален ръст на възнагражденията ни от 3,9 процента. За сравнение в цяла Европа средните заплати се очаква да скочат с 2,8 на сто, а заради инфлацията реалното увеличение ще е 2,3 на сто

 По този показател страната ни бие държави с висок стандарт на живот като Германия и Швейцария. В двете страни реалният ръст на възнагражденията ще бъде съответно 2,70 и 2,50 процента. Изпреварват ни единствено Румъния и Литва, където повишението ще е с 5,40 процента и 5 на сто.

По континенти шампионът е Азия със скок от 6,4 процента в номинално и с 4,2 в реално изражение, след като пресметнем и инфлацията. В някои страни от Южна Америка обаче инфлацията изяжда ръста на заплатите. Пример за това е Венецуела. Там възнагражденията трябва да скочат с впечатляващите 70 процента, но инфлацията ще бъде рекордна – 122,6 на сто, и вместо ръст реално ще има спад на заплащането с около 52 на сто.

Подобно е положението и в Украйна и Русия, където прогнозираните нива на инфлацията за 2016 година също ще бъдат огромни – съответно от 48,30 и 14,50. Това ще доведе до реален спад на средните доходи от 36,80 и 7,50 процента. Дефлацията пък вдига реалното увеличение на заплатите в Ливан. Там скокът на парите, които хората получават от работодателя си всеки месец, е в размер на 9,3 на сто. Очакваната инфлация от минус 2,20 процента обаче ще повиши реалния ръст на заплатите до цели 11,50 процента.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner