Неделя, 19 Януари 2020

ndt banner2

Неделя, 19 Януари 2020
Защо се стигна до драмата с "Овергаз"?

Защо се стигна до драмата с "Овергаз"?

Проблемът е корпоративен, "Газпром" се изтегля от пазара, каза енергетикът Атанас Тасев

Ситуацията, в която "Овергаз" изпадна, дойде заедно с решението на акционерите в дружеството да се разделят от пролетта на 2016 г. В момента в него 50% държи "Овергаз холдинг" на Сашо Дончев, 49.51% са на "Газпром експорт", а останалите 0.49% - на самата "Газпром". „Газпром“ има една политика вече втора година полека-лека да се оттегля от участие в европейски фирми, защото срещу руснаците има процедура от ЕС за злоупотреба с монополно положение, обяви пред Nbox енергийният експерт Атанас Тасев.

По думите му руският гигант доставя повече от 30% газ на европейския пазар. Освен това той и разпределя. Това сумирано означава, че има доста голям пазарен дял, което пък оказва силно влияние върху цените. За да може да се спази европейското законодателство, „Газпром“ се оттегля. Въпросът е какво става в случая с тези 0,49%. Първо той трябва да ги предложи на другите участници. Ако ги предложи на Сашо Дончев и той ги купи, тези проценти го правят мажоритарен собственик. "Очевидно около това има някаква интрига и до някаква степен това провокира напрежението", смята енергетикът.

Другото очевидно е, че към 31 декември има неуредени сметки. "Русия има еднозначен алгоритъм, който предлага отдавна, особено за Украйна – ако не платиш, ти спира доставките. Силно се съмнявам Сашо Дончев да е щастлив от този скандал, напротив. Явно той се е надявал до края на годината да си уреди отношенията. Очевидно не е успял и тогава спешно информира Булгаргаз", каза още Тасев. Според него тогава се вдигнала паниката, защото, ако започне „Булгаргаз“ чрез „Булгартрансгаз“ да отклонява количества газ и да доставя на потребителите на Сашо Дончев без санкция на „Газпром“, става скандал. Тези количества трябва да се вземат или от Чирен, което означава ние да се лишим от резерва, или да се отклонят от транзита. По този начин ще попаднем в ситуацията на Украйна. В един такъв сценарий, държавата по силата на закона трябва да се намеси.

"Смятам, че нямаме основание да подозираме, че някой има интерес да направи нарочно нещо. Проблемът е чисто корпоративен, явно става дума за пари, които не са платени. За това става въпрос", категоричен е професорът.

"Към момента всичко е спокойно, хората ще имат газ. Той минава през „Булгаргаз“, но има споразумение с руската страна, цената да не се променя. Защото при такива случаи, когато се налага преминаване през втори посредник, цената се вдига с 10%. Така или иначе потребителите няма да платят повече пари, разликата ще е за сметка на Овергаз ", каза още Атанас Тасев.

"Като цяло не очаквам да има някакви проблеми за страната ни по отношение на газа от „Газпром“. България, както и другите европейски страни винаги са били коректни до стотинка към Русия", добави експертът.

„Газпром“ спира доставките от Туркменистан

„Газпром Експорт“, която е дъщерно дружество на руската държавна газова компания „Газпром“, няма да купува газ от „Туркменгаз“ през януари, съобщи туркменската газова компания на официалния си сайт. Причината, която руският газов гигант е посочил в съобщението си е „променената конюнктура на международните газови пазари“, а също и отделни икономически и финансови въпроси, възникнали в „Газпром Експорт“, става ясно още от съобщението.

От пресцентъра на „Туркменгаз“ допълват, че компанията е готова да проведе преговори с „Газпром Експорт“ по редица въпроси, свързани с междудържавните отношения между двата икономически субекта.

“Газът от Туркменистан е с високо съдържание на сяра. „Газпром“ взима газ от Туркменистан за вътрешни нужди, а освобождава газ за експорт. Премахването на сярата от газа е скъп процес. Това е една от възможните причини за решението на Русия“, обясни Атанас Тасев. Според него има и втора причина, а именно, че се наблюдава спад на пазара на „Газпром“. "Потреблението е намаляло с около 20 млрд. кубически метра. Предполагам, че Москва толкова взима от Туркменистан. Вероятно и заради това спира доставките оттам, защото, ако ги вземе, трябва да ги продаде", коментира енергетикът.

Деси Боцева, Nbox

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner