Понеделник, 19 Ноември 2018
Понеделник, 19 Ноември 2018

Петролът се срина до $32 за барел

Петролът се срина до $32 за барел

Това е най-ниската стойност на суровината от 2004 г. насам

Цената на петрола падна до ново дъно, след като в началото на седмицата записа леко нарастване. Сортът Brent се търгува за под 35 долара за барел, което е най-ниската му стойност от 11 години насам, съобщава ББС.

Черното злато изгуби 4,6 на сто от цената си и стигна до 34,76 долара за барел, което е под срива му от декември. Сортът Brent се продава толкова евтино за първи път от 1 юли 2004 г. досега. Стойността на лекия суров петрол West Texas Intermediate (WTI) намаля с 3,7 на сто до 34,65 долара за барел.

В началото на седмицата се забеляза положителна тенденция на пазара, след като Саудитска Арабия обяви, че прекъсва дипломатическите си отношения с Иран.

Анализаторите обаче посочват, че страховете за сътресенията между двете държави и за евентуални проблеми с доставките на петрол вече са отшумели. Те изключват в скоро време членките на ОПЕК да се договорят за намаляване на добива, за да се стимулира поскъпването на черното злато.

“Запасите продължават да нарастват, а това, заедно с проблемите между Саудитска Арабия и Иран, прави постигането на споразумение за добива почти невъзможно”, коментират специалисти от Markets.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар