Понеделник, 27 Януари 2020

ndt banner2

Понеделник, 27 Януари 2020
Муравей Радев: Вече знаем кои са виновни за източването на КТБ

Муравей Радев: Вече знаем кои са виновни за източването на КТБ

Едва 15-20% от откраднатите пари ще бъдат върнати, смята бившият министър на финансите

Публикуваните от Фонда за гарантиране на влоговете в банките списъци на лица и фирми с преференциални депозити, необезпечени кредити и др. съдържат „една голяма палитра от всички власти и отговорни институции”, като нейното наличие обяснява как КТБ много бързо „от нищото стана нещо”. Това коментира пред бТВ бившият министър на финансите Муравей Радев.

Той отбеляза, че информацията за лошите кредити на банката може да се превърне в основание за търсене на наказателна отговорност на тези длъжностни лица, които са ги отпускали.

В същото време, именно институционалният чадър е позволил „тези нездрави вътрешни прехвърляния на средства, които доведоха до превръщането й в пирамидата КТБ”.

По думите му международното разследване на Alixpartners, чието разсекретяване правителството поиска вчера, ще покаже „кой открадна парите от КТБ и къде са те”: „Ще научим веригата от фирми бушони, които източиха КТБ”. Радев даде пример с внезапната поява на „някакви белгийци, които твърдят „Тези огромни апетитни активи са мои”.

„Това е опасно занимание – част от веригите може да не са проследени докрай, ако бъдат оповестени тези с недовършено разследване, може да вдигнем гълъбите и да се заметат следите”, предупреди ексминистърът.

По думите му едва 15-20% от откраднатите пари ще бъдат върнати.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner