Четвъртък, 20 Февруари 2020

ndt banner2

Четвъртък, 20 Февруари 2020

Иран ли е новата Русия?

Иран ли е новата Русия?

Първият танкер с петрол от персийския залив пристигна в Европа, амбициите са да залеят Стария континент с черно злато и газ, каза проф. Атанас Тасев пред Nbox

Иран е на път да измести гиганта Русия при доставките на петрол и газ за Европа. Вчера танкер с първите доставки на петрол от Иран стигна бреговете на Европа. На борда си той превозва 1 милион барела суров ирански петрол. Корабът се превърна в първия плавателен съд, транспортирал персийско черно злато от средата на 2012 година насам, когато Брюксел наложи санкции на Техеран. През януари тази година обаче, те паднаха и търговията между Изтока и Запада беше подновена.

„Иран е голям играч и излизането му на пазара ще дебалансира нещата. Те не приеха условието на Путин да подпишат споразумение за замразяване, защото отдавна не са играли на пазара, а сега се появява тази възможност, нормално е да искат да се възползват. Иран е доста сериозна икономика. Това, че досега е била спирана, означава, че при пускането й, тя ще тръгне стремглаво напред“, каза пред Nbox енергетикът проф. Атанас Тасев.

По думите му, освен петрола, в следващите години страната ще излезе и с 60 милиарда кубически метра газ. Една част отива за „Танап“, а другите количества ще бъдат пуснати на спот пазара.

Така че Иран тепърва ще бъде сериозен конкурент на Русия. Още повече всички се ориентират към европейския пазар. Дори САЩ си дават сметка, че това е най-големият пазар. Към Европа тръгна и Саудитска Арабия. Битката е сериозна, каза още Тасев.

Той е категоричен, че като цяло влизането на нов играч на пазара означава, че цените или трайно ще се стабилизират на ниски нива цените на петрола, или дори да паднат още.

Вече акостиралият кораб обаче далеч не е единственият, който ще докара ирански петрол в Европа. Няколко плавателни съдове потеглиха на 29 февруари от близкоизточната страна. Единият от тях ще акостира в румънското пристанище Констанца, друг се е насочил към Франция, трети към Суецкия канал.

Преди налагането на ембаргото през 2012 година Европа внасяше близо 400 000 барела суров петрол дневно от Иран. В момента персийската страна произвежда 1.4 милиона дневно, което е с 350 000 повече спрямо миналата година. Техеран обеща като за начало да увеличи производството с общо 500 000 барела дневно. Крайната цел на страната е обаче да достигне количествата от преди ембаргото, които през 2011 година възлизаха на 3.6 милиона барела дневно. Целта на Иран е да постигне до март 2021 г. дневен добив от 4.7 млн барела и до 1 млн. барела кондензат.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner