Неделя, 19 Януари 2020

ndt banner2

Неделя, 19 Януари 2020
Биолог пред Nbox: Боядисваме яйцата с опасни бои от Китай

Биолог пред Nbox: Боядисваме яйцата с опасни бои от Китай

Апетитният жълт козунак не е направен с повече яйца, просто е наблъскан с оцветителя тартразин, казва Сергей Иванов

В България масово се използват опасни бои при направата на козунаци, както и за боядисване на яйца. Козунаците у нас например, масово се боядисват с тартразин. С него се оцветява и лимонадата, обяви пред Nbox Сергей Иванов от “Центъра по Биология на Храните”. Според него обаче, не може да се каже, че този оцветител е опасен за здравето на хората. Тук  идва въпросът- не е ли това заблуда за потребителя. Когато видят по-жълт и апетитен козунак, хората си мислят, че в него са сложени повече яйца. Това обаче не е така, той просто е наблъскан с бои, каза още Иванов. По принцип в ЕС е забранено да се слагат бои в хлебните изделия. След като ние доказахме, че в козунаците се слагат багрила, агенцията по храните ги премести от сектор хлебни изделия в сектор сладкарски изделия, защото там боядисването е разрешено, обясни експертът.   

Той разкри, че боите в България пристигат от Китай, от където се купуват на принципа най-ниска цена. Тези багрила обаче, са много мръсни. За всяка боя има изискване за чистота. Казва се, че тези неща трябва да имат над 95% чистота, да не съдържат тежки метали и други подобни, каза Иванов. Боите от Китай обаче не отговарят на тези изисквания. До момента у нас никой не е изследвал чистотата.

В боите масово има и Е-та, повечето от които са разрешени за използване, но в определени граници. Никой не може да каже дали тези граници се спазват, коментира още експертът по храните.

Какви Е-та има в боите и защо са опасни?

В червената боя за яйца се слага Е 102, който е разрешен у нас, но е забранен в много европейски страни. Кармазинът е дериват от въглищния катран. Към него са чувствителни астматици и хора алергични към аспирин. Брилянтното синьо или Е133 предизвиква алергии. Освен в боите за яйца се използва в млечните продукти, сладкишите и напитките. Яйцата стават кафяви благодарение на E155. Влага се също в шоколадови миксове. Установено е, че предизвиква астматични и алергични реакции . За него има вето в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия. E 122 пък предизвиква хиперактивност при децата и проблеми с нервната система.

Деси Боцева, Nbox

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner