Понеделник, 21 Октомври 2019
Понеделник, 21 Октомври 2019
Ето какво пишат руските медии за българския туризъм

Ето какво пишат руските медии за българския туризъм

Tрета дестинация сме за пътуващите туристи, Бургас – втора за полетите, показа проверка на Nbox в местната преса 

Санкционната война и рухването на рублата не доведе до положителни за България резултати, що касае статистиката на основните дестинации за руски туристи. Основният извод е, че те не спират да идват не толкова заради по-ниските цени от съседните Гърция, Турция и Черна Гора, колкото заради имотите си и възожността да не плащат за хотелски резервации. Nbox ви представя сбор от публикации в руската преса, касаещи състоянието на българския туризъм: 

Според портала Tutu.ru Черна Гора и България за втора поредна година оглавяват списъка на най-популярните дестинации сред пътуващите не толкова като ол инклузив туристи, колкото като частни посетители. „Черна гора, България, Испания са страните, където в последните години гражданите ни придобиваха най-много имоти и е очевидно, че броят на желаещите – приятели, членове на семейства да отидат на гости, без да резервират хотел, а купувайки само билети, тази години се увеличи“, обяснява изпълнителният директор на Асоциацията на туроператорите на Русия Мая Ломидзе пред изданието. 

Популярността на Бургас обаче остава популярна не толкова за младите, колкото за пътници с деца. В това отношение данните за полетите на руски туристи към България остават обнадеждаващи по данни към август 2015 г. – Бургас е второ по популярност летище след черногорското Тиват и изпреварва Барселона. „Пътници с деца до 15 годишна възраст през този август предпочитат полети до Аликанте, Бургас и Тиват“, казва ръководителят Tutu.ru Александър Гладилин.

Генералният директор на туроператора „Аврора БГ“ Любомир Христов коментира пред руския специализиран сайт „Турбизнес“, че България остава една от най-популярните дестинации и все още е по-силна от Гърция. „Търсене към България има и то е доста осезаемо. Най-вече то се определя от по-ниските, отколкото преди обеми на превози и приемливи цени за турове. Но значителна част се дължи на авиобилетите: ако броят на туристите, излитащи за България, забележително се сви, то собственици на недвижими имоти така или иначе летят“.

България в момента отстъпва по популярност сред летовниците в Руската федерация само на традиционните лидери на този пазар като Турция и Египет. Руският вестник „Московский комсомолец“ (МК) пише, че все повече руснаци свиват бюджетите си за почивка, но от пътувания се опитват да не се отказват. Според проучване на изданието туровете в България варират от 536 евро за 11 дни по Северното Черноморие: „Да починеш в България в хотел 3-4 звезди със закуска можеш за 567 евро“.

По този начин по-евтина от България като туристическа дестиация според данни на пресслужбата на немския оператор ”TUI Россия“ е само в Хърватска (Истрия), където цените за 10 нощувки започват от 456 евро на човек. В Турция (Анталия) - $840, Египет (Хургада) — $644, в Гърция (о-в Крит) — 805 евро, в Черна гора (Будванска Ривиера) — 767 евро, в Кипър (Ая Напа) — 710 евро. 

Така, най-заможните руски туристи от Москва и Санкт Петербург предпочитат масово по-скъпите курорти в Европа, Африка и Азия (Египет, Турция, Кипър, Тайланд). Така, в Гърция, Испания и Черна гора през този туристически сезон почиват около 4% от московчаните, докато към България търсенето е около 3% и е наравно с по-скъпите като полети и хотели Доминикана и Италия. В старата руска столица Петербург обаче България предпочитат като дестинация с една четвърт повече летовници – там страната ни наравно с Черна гора държи дял от 4%, а в по-далечни регионални центрове процентът нараства на 5% и повече.

Освен, че бумът на достъпните ваканционни имоти привлече много руски инвеститори, които не могат лесно да си ги продадат, традиционализмът също играе важна роля. „Повечето туристи се интересуват от традиционни дестинации. Те свикнаха да ходят на почивка в определени курорти, а техните приятели и роднини, по правило, избират същите места“, казва директорът търсачка за букинг Дмитрий Малютин пред МК.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар