Събота, 15 Декември 2018
Събота, 15 Декември 2018

Дали наистина Румъния е най-бързо развиващата се икономика в Европа?

Дали наистина Румъния е най-бързо развиващата се икономика в Европа?

Сред най-големите притеснения е това, което правителството не прави - да модернизира и разширява инфраструктурата на Румъния

Много икономисти са песимисти за това, че забогатяването на Румъния ще продължи и се притесняват, че следващата криза в Европа вече се оформя. Голяма част от ръста, който Румъния постигна, е заради „лудостта", финансирана чрез увеличения от правителството, чиято популистка щедрост в един момент може да развали сметките.

За да плаща за увеличение на заплатите, правителството намалява разходите за инвестиции за магистрали и други обществени услуги - решение, което не е различно от това да се откаже обучение на деца в колеж, за да се финансира нов басейн. Страхът се крие в това, че увеличението на заплатите плюс съкращаването на данъците доведе до моментно разтърсване на икономическата активност, която ще направи страната задлъжняла.

„Ние правим едни и същи грешки като Гърция", казва Кристиян Паун, икономист в Букурещкия университет за икономически изследвания. "Все още продължаваме да увеличаваме държавния дълг, когато сме в бум“, коментира той.

В края на миналата година публичният дълг на Румъния възлизаше на около 39% от годишния брутен вътрешен продукт спрямо Съединените щати (74%), Великобритания (92%) или Гърция (182%). Все пак, публичният дълг на Румъния се е удвоил през последните две десетилетия. "Това е много опасно," посочва Паун.

Властите отхвърлят подобни твърдения. Средният разполагаем доход на Румъния е една десета от този на Швеция и Австрия според данни на Европейския съюз. Каручките все още се виждат в провинцията, а в Букурещ модерни офиси седят редом до величествени стари сгради с разпадащи се фасади.

Правителството е под натиск за подобряване на жизнения стандарт. Вдигането на заплатите е един от начините да го направи. "Постигаме голям напредък", твърди Андрей Поп, член на парламента, който е част от управляващата Социалдемократическа партия. По думите му този растеж е устойчив.

Но световната рейтингова агенция Fitch наскоро предупреди, че разходите на Румъния са свързани с генериране на бюджетен дефицит по-голям от 3% от икономическата продукция. Това би означавало неспазване на правилата на ЕС, ограничаващи бюджетните дефицити.

"Няма да свърши добре", коментира сенатор Флорин Ситу, член на опозиционната Национална либерална партия и бивш главен икономист за Румъния на инвестиционната банка ING. „Ще се взриви в лицата ни“. Дори лидерите на синдикатите твърдят, че правителството дава пари без да има сериозна стратегия.

"Няма съмнение, че заплатите трябва да се увеличат, но не така", смята Богдан Юлиу Хосу, президент на Националната конфедерация на профсъюзите (Cartel Alfa), която представлява около 600 хил. румънски работници, сред които учители, полицаи, държавни служители и др. По думите му само тази година правителството е обявило десетки увеличения. То повиши минималната работна заплата за всички работници с около 16 % до приблизително 8,375 леи на час (около 2,18 долара). Медицинските работници получиха 25% увеличение. "Правителството дава пари на избрани хора", твърди Хосу.

В крепостната сграда, която е служила като военен щаб по време на Втората световна война, прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията разследват министри, депутати и дори премиера. Но през последните месеци правителството се опитва да отслаби антикорупционните закони. През януари то забрани наказателното преследване за корупция за суми по-малки от около 50 хил. долара. Разгневени граждани излязоха по улиците и решението беше отменено.

"Има моменти, когато политиците ни показват, че няма намерение, няма истинско желание за изкореняване на корупцията", заяви главният прокурор на дирекцията Лаура Кодрута Ковеси. "Има истинска атака срещу съдебната система".

През първите седем месеца на годината чуждестранните инвестиции в страната се понижиха с повече от 17% според румънската централна банка. Ако притесненията за корупцията са фактор, внезапният обрат в инвестициите също говори за чувство на заблуда, докато правителството търси пари за финансиране на увеличението на заплатите.

През последните седмици властимащите очертаха планове за принуждаване на държавните компании да предадат своите парични резерви. В друг спорен ход властите предложиха противоречива реформа в пенсионната система. Само през тази година правителството промени данъчния кодекс 22 пъти, оплаква се счетоводителят Валентина Сайго. „Невъзможно е“.

Сред най-големите притеснения е това, което правителството не прави - да модернизира и разширява инфраструктурата на Румъния. „Липсата на инфраструктура оказва влияние върху нашия бизнес“, посочва Мацейко.

Засега обаче мнозина са твърде заети да се наслаждават на тези великолепни времена, за да се притесняват за това, което следва.

Източник: investor.bg

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар