Сряда, 19 Декември 2018
Сряда, 19 Декември 2018

Лихвени проценти, инфлация, ипотеки – влияние върху пазара на недвижимите имоти

Лихвени проценти, инфлация, ипотеки – влияние върху пазара на недвижимите имоти

Прочете какво пише най-добрата аналитична агенция по недвижими имоти в София

Освен лихвените проценти, много фактори оказват влияние върху пазара на недвижимите имоти, като например: търсене и предлагане, нива на безработица, мерки срещу пране на пари, фискални политики, наемите, облагането на капиталовите печалби.

Лихвените проценти си остават основен фактор, най-вече в краткосрочен план. Всъщност, по-високите номинални лихвени проценти (номинален лихвен процент е ставката на лихвеният процент преди корекцията на инфлацията) обикновено оказват влияние на лихвите по ипотеките и от там до достъпността за кредитиране. Когато все по-малко хора могат да си позволят да си купят своя първи дом, цените на жилищата са повлияват негативно.

лихвени проценти

Ние не очакваме да се случи катастрофа на жилищния пазар в случай на леко покачване на лихвените нива, по следните причини:
  • Очакваме минимално покачване на номиналните дългосрочни лихвени нива(0.25% – 0.75%) в Европа до 2020г., за България в рамките до 1% (справка Trading Economics). Това ще позволи лихвите по ипотеките да се движат в разумни граници. Така че инвеститорите ще имат предвидимост, по отношение на цената на кредитния ресурс, също така лихвите по ипотеките ще останат ниски.
  • Ако номиналните лихвени нива се покачват заради подобрена икономическа ситуация, както и нивата на инфлацията в Европа (1.9 – 2.1%) до 2020 год, за България около 2.5%. , това определено не е лоша новина за купувачите на имоти. Икономическият растеж ще допринесе до увеличаване на ликвидността на пазара на имоти и ще увеличи потребителското търсене на имоти като цяло.
  • Излишъкът на кеш, съчетан с възможността за заемане на евтини пари, не може да продължава да дава импулс на цените на имотите в дългосрочен план. Стабилността ще трябва да се завърне на пазара на имоти, която трябва да се подкрепя с реални фактори – икономически растеж, намаляване на безработицата и др., освен с евтини пари. Това ще допринесе за стабилност на пазара на жилищни имоти в дългосрочен план.

кеш излишък

Европа е в най-добрата си финансова форма от кризата. Наблюдаваме най-ниските нива на инфлация от декември миналата година, като цените на услугите се увеличиха в по-ниска степен в сравнение с цените на енергийните ресурси. Годишната инфлация се покачи на 1.2% от 1.1% през юни и 0.9% през май.

Неизбежно силният икономически растеж повдигна въпроса за ограничаване на програмата за количествените улеснения е Еврозоната.

Икономистите предричат, че намалението ще започне през 2018 г. с отмяна от 2019г, ако условията позволяват.

Часовникът на монетарната политика на ЕС за евтините пари започна вече да тиктака.

Общото становище на пазарните анализатори показва бавно покачване на дългосрочните лихвени проценти, но всякаква промяна през следващите две години ще бъде сравнително скромна с минимално въздействие върху цените на имотите (докато икономическото възстановяване продължава да бъде съпроводено със здравословна инфлация). Все още ерата на ниските лихви – в абсолютни граници, трябва да продължи за известно време, позволявайки на инвеститорите да повишат възвръщаемостта на капитала си чрез кредити. Както винаги позитивният ливъридж (използване на кредит за покупка на актив) работи много добре във времена на покачващи се стойности на имотите, като трябва да се внимава, когато стойностите започват са се стабилизират или падат.

Най-вероятният план на г-н Драги (ЕЦБ) е да намали количествените улеснения с 10 млрд. евро на месец, считано от януари 2018 г., като някои анализатори предричат 20 млрд. намаление на тримесечни интервали. Ако има движения в доходността по дългосрочните държавните облигации (нагоре или надолу), дългосрочните лихвени ипотечни проценти ще са повлияни по същия начин. Така че по-високата доходност по държавните облигации ще движат лихвите по ипотечните кредити нагоре. Към настоящата дата лихвените нива по ипотечните кредити са все още ниски и тази тенденция ще се запази поне до 2020 година.

Автор: Мартин Янев, smartbrokers.bg

Оставете коментар