Понеделник, 21 Януари 2019
Понеделник, 21 Януари 2019

Делото на „Овергаз“ срещу България може да ни струва 330 милиона евро

Делото на „Овергаз“ срещу България може да ни струва 330 милиона евро

Наказателната процедура започна след жалба на "Овергаз" от 2011 година. Компанията се оплака, че й е отказан достъп до газопреносната мрежа.

Европейската комисия може да глоби България до 330 млн. евро по делото за газовия монопол на "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и Българския енергиен холдинг (БЕХ), съобщи по БНР министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
 
Наказателната процедура започна след жалба на "Овергаз" от 2011 година. Компанията се оплака, че й е отказан достъп до газопреносната мрежа. Две години по-късно започна и разследването. През 2015 година. Европейската комисия формулира подозренията си за нарушение. Оттогава текат преговори между Брюксел и София.

Министър Теменужка Петкова съобщи, че не са успели да достигнат до споразумение с ЕС и сега вариантът е забранително решение, което съдържа размер на глобата, определена от ЕК. "Тази глоба може да достигне до 10% от оборота на Българския енергиен холдинг. Максималният размер на глобата би могъл да бъде 330 милиона евро", заяви Петкова. Тя допълни, че това нарушение е започнало от 2007 и е продължило до 2014 година.

По казуса за АЕЦ "Белене" министърът поясни, че окончателно решение по въпроса с централата трябва да бъде взето от българския парламент, като управляващите имат готовност въпросът да бъде разгледан максимално бързо.

Теменужка Петкова коментира и доклада на БАН за АЕЦ "Белене". Тя уточни, че са искали да разберат дали има нужда от нова мощност в страната и в региона и дали е удачно да се реализира проектът. "БАН категорично заяви, че след 2030 година не само в България, но и в целия регион ще има дефицит на мощности", каза още Теменужка Петкова.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар