Понеделник, 20 Май 2019
Понеделник, 20 Май 2019
Бойко Манев: За мен и собствениците на "Виктория груп" е най-важно добрите служители да бъдат разпознавани и да получават необходимото признание

Бойко Манев: За мен и собствениците на "Виктория груп" е най-важно добрите служители да бъдат разпознавани и да получават необходимото признание

"За мен тази номинация (HR директор/мениджър на годината) е признание за моят труд през годината. В същото време тя е и положителна оценка за семейство Арабаджиеви, които ми гласуваха доверие преди една година да заема тази отговорна позиция", казва шефът на "Човешки ресурси" на "Виктория груп".

Г-н Манев, може ли да се представите с едно изречение?

Трудно бих могъл да опиша себе си в едно изречение…. Моят житейски опит и кариера до сега са преминали през няколко различни сфери, но като цяло мога да обобщя – „Хотелиер и HR професионалист  – оптимист по природа и вярващ в доброто и успеха на всеки човек

Какво прави един HR в България? Разкажете ни малко повече от кухнята на един HR в голяма компания.

HR мениджърите в България изпълняват в повечето случаи много повече дейности, извън тези присъщи за позицията, поради което не мисля, че има човек който може да даде точно определение за HR в България. Извън общоприетите и познати като подбор, назначения, уволнения и предлагане за повишения – в България ние сме и тези, които се борят за запазване на ценности като лоялност към работодателя, корпоративна идентичност и баланс между личният и професионален свят на всеки служител. Понякога взимаме решения, които са чисто финансово оправдани в името на дългосрочният успех на компанията.

Има немалко ситуации в които има разминаване между очакванията на кандидатите за работа и това, което компанията предлага. В голяма компания, каквато е и Виктория Груп Хотели се преминава през няколко нива на селекция, като целта е винаги да се вземат най-добре подготвените за търсената позиция кандидати в този момент. Акцентирам върху това, че е важно да е в този момент, в който се осъществява търсенето, тъй като всеки кандидат е подходящ за дадена позиция в определен етап от своето кариерно развитие, но не и във всеки етап… Например – за позицията Администратор подходяща възраст за това е 22 до 28-30 години, до като възраст над 40 години би се считала за възраст за поне едно-две нива по-високо в йерархията на отдела.  

Колкото по-голяма е една компания, толкова по-трудно ни е да обхванем всеки един служител и да имаме така важният за нас личен контакт. Аз считам, че всеки служител независимо от неговото ниво в компанията и работно място (бел. ред - Виктория Груп хотели има хотели в 5 локации – София, Пловдив, Пампорово, Слънчев Бряг и к.к. Елените), трябва да получава еднаква „грижа“ от нас като компания. Това е и един от акцентите върху който ще работим заедно с моят екип през следващата година, като целта ни е да достигнем до всеки и те да знаят, че имат към кого да се обърнат в случай на нужда.

 

Вие сте номиниран в категория HR директор/мениджър на годината, в конкурса организиран от Българската Асоциация за управление на хора. Какво е за вас тази номинация?

За мен тази номинация е признание за моят труд през годината. В същото време тя е и положителна оценка за семейство Арабаджиеви, които ми гласуваха доверие преди една година да заема тази отговорна позиция. През последните 12 месеца заедно с моят екип успяхме да свършим много работа в Хотел Маринела София, както и за хотелите на морето, като фокуса ни през следващата година е да надградим свършеното и затвърдим имиджа на Виктория Груп като добър стабилен работодател от една страна и лидер на предлаганите услуги от друга.

В допълнение мога да кажа, че тази номинация е признание за целия туристически бранш. Това е първата номинация на HR директор от хотелиерството. Това означава, че ние от Виктория Груп Хотели, като компания се движим в правилната посока, налагайки стандарти и качество като бранд и се надявам да бъдем последвани и от други бизнеси от сектора на туризма и хотелиерството.

Кои според вас са най-важните човешки ресурси в една компания и според теб като експерт в тази област?

Във всяка компания независимо от размера й, има кадри които изпълняват своите задължения всеки ден, с висока степен на отговорност и отдаденост за каузата на компанията в която работят. За мен и за нашите собственици е много важно именно тези кадри да бъдат разпознавани като такива и да получават необходимото признание. В софийския ни хотел имаме разработена процедура за „Служител на месеца“, в която всеки месец трима служители получават признание за техните постижения. Желанието ни е тази практика да се развие и да я наложим в другите ни целогодишни обекти – Хотел Марица Пловдив и Хотел Роял Касъл в к.к. Елените.

Други също важни качества за да бъде една компания успешна е техните служители да имат желание да надграждат своите умения и компетенции всеки ден. Когато човек извършва повече, в този смисъл „извървява extra mile” – то той със сигурност е в печеливша позиция. От една страна компанията има служител, който демонстрира лоялност и себеотдаденост, а от друга служителя може да бъде забелязан и да бъде повишен в позиция.

Ние като компания с над 2000 служители в сезон имаме амбицията да „отглеждаме“ и „развививаме“ своите кадри, така че те да катерят стълбицата на йерархията и най-успешните от тях да поемат управлението на някои от хотелите ни, веднъж доказали се с качества и умения.

Кои са вашите ресурси, като Директор Човешки Ресурси на Виктория Груп Хотели?

Колкото и банално може би да прозвучи, аз съм сред тези мениджъри, които вярват, че всеки служител е най-ценният  ресурс за всеки ръководител на отдел Човешки Ресурси в една компания.

Много е важно да се познават служителите, не само като служители, но и техните „лични истории“. По някога даден служител не изпълнява своите задължения, поради проблеми в личният си живот. Тук е момента, ние като  HR-и да „диагностицираме“ това и ако е необходимо да поговорим и дадем напътствия за намиране на правилното решение – както за служителя, така и за компанията.  В други случай дадени служители поради неправилното им позициониране не са най-полезни за компанията – тогава ние като HR трябва отново да се „намесим“ и да предложим преместване или освобождаване, което в някой случай е най-доброто и за двете страни (и за работодателя  и за служителя)

Как виждате бъдещето развитие на вашата длъжност в България?

Необходимо е все повече работодатели и инвеститори в нашата страна да осъзнаят необходимостта от присъствието на такъв професионалист в тяхната организация. Доказано е, че компаниите в които имат такъв човек са по-успешни и текучеството на персонал е по-малко.

Колкото повече примери за успешни и доказали се професионалисти, които чрез тяхната експертност подпомагат организационните процеси и съдействат за оптимизиране на разходите за персонал в поверените им дружества,  толкова повече HR -и ще има в България.

Интервю: Васил Николаев

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар