Вторник, 13 Ноември 2018
Вторник, 13 Ноември 2018

Спад на лихвите по кредити, при депозитите близо до 0%

Спад на лихвите по кредити, при депозитите близо до 0%

Годината започва без особена промяна при лихвите по кредити и депозити. Спестяванията все още се олихвяват около нулата, а лихвите по кредитите падат.

Лихвите по депозитите остават на достигнатите почти нулеви нива, а тези по кредитите продължават леко да пълзят надолу, притиснати от от голяма конкуренция и високата ликвидност в системата. 

При заемите най-голяма конкуренция има при ипотеките. Това показват данните на БНБ към края 2017 г. Лихвите по кредитите за домакинствата продължават да намаляват с малко всеки месец. 

При жилищните заеми движението също е в тази посока – средната пазарна лихва за ипотечен заем в левове е била 3.87%, а в евро - 4.08%. Конкуренцията в жилищното кредитиране в момента води до реално сключване на договори за заеми при лихви около 3 – 3.5%..

Трябва да се има предвид, че при някои банки промоционалните оферти са за определен период, след което лихвите става малко по-високи.

При лихвите по кредити за бизнеса е имало по-видимо намаление. Тези в левове са се понижили с 0.59 пр.п. до 3.31% средно за пазара, а тези в евро с 0.74 пр.п. до 2.54%. При тези заеми на месечна база има както повишение, така и понижения на средните лихви, което се дължи на отпуснати големи заеми, често с преференциални лихви, което оказва еднократен ефект. 

В корпоративния сектор конкуренцията е доста остра, като по думите на банкери към момента новите кредити за бизнеса се отпускат при лихви около 3%, а за добрите фирми банките много трудно успяват да договорят дори и 2%. 

При левовите спестявания на домакинствата средната за пазара лихва вече четири месеца поред от юли насам остава непроменена – 0.16%. При депозитите в евро има известни месечни корекции, но като цяло колебанията са малки – за октомври средната ефективна е била 0.17%, колкото е била и през юли, повишавайки се с 0.02 процентни пункта. Достигнатите нива са на предела, като реално големите банки не дават повече от 0.02% по едногодишни депозити и е ясно, че по-нататъшни понижения не са възможни. 

Вече има банка, при която предстои въвеждане на нулеви лихви по депозити на физически лица. В уведомление на банката до клиентите й се посочва, че „за клиенти със срочни депозити и без разплащателна сметка, след 01. 01. 2018 г. и при настъпване на падеж, депозираните средства ще започнат да се олихвяват с лихвен процент 0%“. От банката уточниха, че за такива с разплащателна сметка към депозита, лихвата е 0.5%. 

За обръщане на тенденцията обаче все още не се говори. Очакванията в сектора са по-скоро и през следващата година лихвените проценти да не се покачват, като това се отнася и за тези по кредити. Банкерите не се ангажират с по-дългосрочна прогноза отсега, като напомнят обаче, че покачването ще се случи. Прогнозите са, че когато то започне, ще бъде с бавни и постепенни крачки, а не с шокови движения. 

Неминуемото обръщане на посоката на лихвите се приема като процес на нормализация, тъй като в момента те са силно подценени, информира в.Капитал. Факторите върху движението на лихвите са много, като един от тях е политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ). Но сигналите оттам са, че дори и при 2% инфлация лихвените нива ще останат без промяна. Именно нивото на ръст в цените обаче прави инвестицията в депозит крайно неатрактивна, тъй като реално носи отрицателен доход. 

Въпреки това обаче депозитите продължават да нарастват, но с по-малък темп. Общият им обем е 70.9 млрд. лв. към края на септември, като тези на домакинствата са 46.41 млрд. лв. 

Свързани статии (по етикет)

  • Спад на индустрия и строителство през 3-то тримесечие

    Проучване на Националния статистически институт (НСИ) за септември 2018 година отчита влошаване на промишленото производство и свиване на продукцията в сектор "Строителство" при поредно слабо подобрение на търговията на дребно. 

  • Държавата ще плаща жилищните кредити на военни и полицаи в Румъния

    Полицаи и военни, които се намират на първо назначение или са се преместили от града си по постоянно местожителство в интерес на работата, да получават компенсация за изплащане на вноска или на част от вноска по ипотечен или жилищен кредит за закупуване на първо жилище.

  • Ердоган помоли банките за по-ниски лихви

    Турските банки трябва да предлагат на предприемачите заеми с по-ниски лихви, за да се увеличат инвестициите, заяви във вторник президентът на страната Реджеп Ердоган, предаде държавната Анадолска агенция, цитирана от Ройтерс.

Оставете коментар