Вторник, 13 Ноември 2018
Вторник, 13 Ноември 2018

Теменужка Петкова: Цената на тока на свободния пазар се определя от търсенето и предлагането

Теменужка Петкова: Цената на тока на свободния пазар се определя от търсенето и предлагането

„Говорим за пряко договоряне – между бизнеса и търговците на енергия“

Така енергийният министър Теменужка Петкова коментира в bTV оплакванията на големите работодатели, че токът за бизнеса е поскъпнал твърде много и исканията им държавата да се намеси. Още през 2015 година беше направена промяна в законодателството, която облекчава бизнеса относно зелената енергия и за година и половина българската индустрия и бизнес са спечелили 270 млн. лева. Такава помощ ще има до 2020 година, като всичко е договорено от ЕС, съобщи Петкова.

Ако някой разполага с данни, че има картел или картели на търговци на електроенергия, нека сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), призова енергийният министър. И добави, че досега бизнесът е казвал само, че търговците на свободния енергиен пазар предлагали договори с по-високи цени. Тя не прогнозира колко биха поскъпнали основни стоки и услуги, тъй като трябва да се правят изчисления каква част от цената на производство се пада на тока. Относно бъдещ строеж на АЕЦ "Белене" Петкова каза, че първо трябва да се направи анализ за необходимостта от мощности. Не трябва да се забравя и каква е посоката на Европа. Решение за АЕЦ "Белене" трябва да се вземе след широка дискусия, убедена е Петкова и бе категорична, че не може да се допусне пак грешката да се връща купено вече ядрено оборудване за жълти стотинки в Русия. Нашето желание е да дойдат стратегически инвеститори и те да предлагат условия, а ние да изберем най-доброто за България, каза Петкова.

Във връзка с посещението на премиера Бойко Борисов през тази седмица в Азербайджан, Теменужка Петкова напомни, че са предвидени 1 млн. куб. метра годишно природен газ от Азербайджан през строящия се интерконектор с Гърция. С газификацията ще решим проблема с чистотата на въздуха, убедена е Петкова.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар