Сряда, 16 Януари 2019
Сряда, 16 Януари 2019

300% ръст на ИТ секторът у нас за последните 7 години

300% ръст на ИТ секторът у нас за последните 7 години

Спрямо оборота за последните 7 години секторът на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) в България е отчел ръст от 300%, достигайки до 2.3 млрд. евро.

Това заяви зам.-министърът на икономиката Александър Манолев в хода на Европейската конференция "EURONET-среща на италианските търговски камари в Европа - иновация и интернационализация през дигиталното общество в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018", съобщи money.bg.

Според данни на Евростат брутната добавена стойност на индустрията се изчислява на 1.14 млрд. евро, като стойностите продължават да растат.

По думите на Манолев по последни данни в ИКТ сектора са заети около 51 хил. души, а броят за заетите в сектора е нарастнал със 7% в сравнение с предходната година.

"Ерата на цифровата трансформация настъпва скоростно, с потенциал да промени изцяло бизнеса и обществото. Затова трябва да работим с разбирането, че не бива да изоставаме от неизбежните процеси на цифровизация на икономиката", казва Манолев.

Зам.-министърът обаче посочва, че независимо от положителните данни, усилията не са достатъчни, защото дигитализацията е слабо застъпена или липсва в много други икономически отрасли.

"Особено изоставане има в малките и средните предприятия, а именно те са гръбнакът на българската и европейската икономики", коментира още той.

Свързани статии (по етикет)

  • АПИ търси IT специалист за тол-системата със заплата 510 лева

    Освен заради строежа на магистрали и хаоса с електронните винетки, Пътната агенция влезе в общественото полезрение и с една обява за работа. Националното тол управление търси IT специалист на ръководна позиция срещу заплата от минимум 510 лева.

  • ИТ служителите страдат от Синдром на самозванеца

    Синдромът на самозванеца е определен от психолозите Паулин Кланси и Сюзън Аймс през 1978 г. Той описва хора, които въпреки явните доказателства, че са постигнали много, се чувстват сякаш са фалшиви и сякаш се представят за по-знаещи отколкото са.

  • Естония набира ИТ кадри от България

    1,3-милионна Естония, една от най-напредналите в технологично отношение държави в света, изпитва недостиг на ИТ специалисти. Сред потенциалните източници за набиране на кадри, които да запълнят празнината, е и България.

Оставете коментар