Понеделник, 09 Декември 2019

ndt banner2

Понеделник, 09 Декември 2019
Купувачът на Telenor се изправя срещу гигантите в бранша

Купувачът на Telenor се изправя срещу гигантите в бранша

Deutsche Telekom и Vodafone ще се сблъскат с източноевропейския магнат Петр Келнер

За да разберем как пристигането на PPF Group може да разтърси телекомуникационните пазари в Унгария и на Балканите, трябва да погледнем какво е направила тя в Чехия, пише в свой анализ Bloomberg.

Частната финансова група на Петр Келнер, най-богатият мъж в източната част на Европейския съюз, разполагащ със състояние от 12,6 млрд. долара, ще се изправи срещу Deutsche Telekom, Vodafone Group и Telekom Austria.

Местните анализатори и властите твърдят, че относително новият представител на сектора може да прави повече експерименти, той може да експериментира, докато контролира разходите и има ясното разбиране за бившите комунистически пазари.

През тази седмица PPF обяви, че ще купи мобилния бизнес на Telenor в Унгария, България, Сърбия и Черна гора за 2,8 млрд. евро (3,45 млрд. долара), слагайки край на спекулациите, продължили с месеци, за съдбата активите на норвежката компания в Източна Европа.

Първите крачки на Келнер в телекомуникационната и медийната индустрия бяха преди близо 5 години, когато той придоби по-голяма част от чешкия телеком от испанската Telefonica за около 3,4 млрд. долара.

"PFF вероятно ще бъде по-агресивен и по-активен инвеститор от Telenor и вероятно ще се опита да изпревари своите конкуренти, като оптимизира операциите или като предложи нови услуги“, коментира Милан Ваничек, анализатор на J&T Banka в Прага. „Пристигането на един финансов хищник ще насърчи конкуренцията и ще раздвижи нещата“.

Подходът на PFF е свързан с това, че е създадена като компания, фокусирана върху управлението на инвестиции, застраховането и недвижимите имоти. След това се насочи към други индустрии, включително към биотехнологиите, а сега увеличава залога си в телекомуникациите.

Тя може да стъпи на опита си с O2 Czech Republic, бивша държавна компания, която дълго време доминираше в страната и се конкурираше на мобилния пазар основно с T-Mobile Czech Republic и Vodagone. След като PPF пое контрола над нея, прехвърли инфраструктурата в отделна компания, за да облекчи регулаторните препятствия и да увеличи печалбата, като същевременно намали работната сила и оперативните разходи.

Освен това PPF насърчи експанзията на O2 CR в услуги като застраховането на устройства и телевизионни програми. Последното включва ексклузивни права за всички футболни мачове от Шампионската лига в страната за следващите три години. Комбинираната нетна печалба на двете звена за 2017 г. беше над два пъти по-голяма от приходите за 2014 г. Общите приходи пък са скочили с 31 на сто през периода.

Сделката с Telenor ще даде на PPF още 9 млн. потребители, 3500 нови служители и около 1,5 млрд. долара допълнителни годишни приходи, на база на резултатите от 2017 г., сочи изявление на компанията относно придобиването.

Свързани статии (по етикет)

  • Засилване на бизнес нагласите в ЕС през ноември, отслабване в България

    През ноември общото икономическо доверие в Европейския съюз се подобри за пръв път от месец май насам, докато аналогичният индекс на Европейската комисия за България отбеляза известно отстъпление до тримесечно дъно, показват резултати от последното бизнес проучване на европейските власти в Брюксел

  • Румен Радев: Бизнесът трябва да поеме водещата роля за излизане от социалната криза

    Президентът обяви победителя от 12-ото издание на надпреварата за успешни бизнес ръководители, организирано от списание „Мениджър“. Президентът връчи кристалната статуетка на Светла Несторова, главен изпълнителен директор, председател на УС на 3ЕАД "Булстрад живот Виена иншурънс груп"

  • КРИБ с нов тласък на българо-италианските бизнес проекти

    Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев се срещна днес в Рим с президента на Конфиндустрия Винченцо Боча, със сенаторите Адолфо Урсо и Андреа де Бертолди, с председателката на групата за приятелство с България в италианския парламент Симона Виетина, с депутати и с членове на ръководството на Конфиндустрия - италианската асоциация на работодателите, една от най-големите асоциации на предприятия на европейско ниво.

Оставете коментар

baner

 FB banner