Сряда, 21 Ноември 2018
Сряда, 21 Ноември 2018

Чешкото правителство направи рокади в надзора на CEZ

Чешкото правителство направи рокади в надзора на CEZ

Промените в надзора идват, след като партията на чешкия милиардер Андрей Бабиш АНО спечели парламентарните избори

Чешкото правителство, което е собственик на 70% от енергийната група CEZ, е заменило трима от членовете на мощния надзорния съвет на компанията. Това е станало по време на годишното общо събрание на компанията, проведено в събота. Промените в надзора идват, след като партията на чешкия милиардер Андрей Бабиш АНО спечели парламентарните избори. Агенция Reuters припомня, че Бабиш отдавна критикува начина, по който се управлява най-голямата чешка фирма с пазарна капитализация от 13,5 млрд. долара.

Общото събрание е решило да бъдат сменени трима от общо 12-те членове на надзорния съвет, сред които и неговия председател Вацлав Пачеш. И тримата заменени членове бяха назначени от предишното правителство, в което АНО беше партньор.

Новите назначения в надзора са бившият член на борда на чешката централна банка Любомир Лизал, старши експертът във финансовото министерство Карел Тул и Отакар Хора, член на одитния комитет на CEZ. Назначенията наклониха баланса на силите в надзорния съвет към текущото управление на страната, посочва Reuters.
 
Надзорният съвет назначава и освобождава борда на директорите на  CEZ, който от 2011 година се ръководи от Даниел Бенеш. Бенеш е и генерален директор на чешката енергийна група. Той настоява за преструктуриране на CEZ, което да доведе до отделянето в отделна компания на енергийните услуги, ВЕИ централите, като ядрените и въглищните централи, собственост на групата, останат под пълен контрол на правителството. Компанията, която ще остане собственост на държавата ще отговаря и за изграждането на нови ядрени мощности.
 
Reuters припомня, че този месец Бабиш беше назначен за втори път за премиер, след като неговата партия се коалира със социалдемократическата партия. През декември миналата година той състави еднопартиен кабинет, който падна във вот на доверие. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар