Сряда, 21 Ноември 2018
Сряда, 21 Ноември 2018

Най-богатите хора в света съхраняват 8,2 трлн. долара в данъчни убежища

Най-богатите хора в света съхраняват 8,2 трлн. долара в данъчни убежища

Швейцария е най-предпочитаната страна от заможните чужденци за съхраняване на богатството

Общата сума на активите, които най-богатите хора в света съхраняват в чужбина, е нараснала с 6% през 2017 г. и вече достигат 8,2 трлн. долара, сочат данни на Boston Consulting Group, цитирани от френското издание Les Echos.

Предимството на съхраняването на богатството извън границите на родината е, че това позволява на най-заможните хора в света да се възползват от по-благоприятни национални данъчни системи. Множество страни, смятани за данъчен рай, привличат интереса им и се възползват от притока на капитали.

Швейцария очаквано е най-предпочитаната страна, в която богатите съхраняват парите си. През 2017 г. 19-ата по големина икономика в света с брутен вътрешен продукт от 700 млрд. долара е привлякла 2,3 трлн. долара под формата на капитали, принадлежащи на заможни чужденци. Сред тях преобладават германците, французите и саудитците, сочат данните на Boston Consulting Group.

Швейцария изпреварва значително Хонконг и Сингапур, които също привличат значителни капитали на богати чужденци в Азия. През 2017 г. Хонконг е разполагал с 1,1 трлн. долара (944 млрд. евро), а Сингапур – с 900 млрд. долара (772 млрд. евро). Тези две азиатски страни, смятани за данъчни убежища, привличат преди всичко богати китайци, тайванци и японци.

След това трио се нареждат САЩ, които са привлекли 700 млрд. долара от богати чужденци миналата година благодарение на Делауър и други щати, смятани за данъчен рай на територията им. Повечето заможни чужденци са идвали от Мексико, Китай и Аржентина.

Великобритания също намира място в челото на класацията, въпреки че притокът на капитали от богати чужденци в страната се забавя (300 млрд. долара през 2017 г.), сочат данните на Boston Consulting Group. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар