Понеделник, 27 Януари 2020

ndt banner2

Понеделник, 27 Януари 2020
Бизнесът е за строг контрол при прехвърляне на пенсионни осигуровки

Бизнесът е за строг контрол при прехвърляне на пенсионни осигуровки

Интересите на осигурените са добре защитени, опонира министърът на финансите Владислав Горанов 

 

Три от работодателските организации настояха да има по-строг контрол при прехвърлянето на пенсионни осигуровки от частните фондове към държавното обществено осигуряване и преместването на парите отново към пенсионните фондове. 

“За нас останаха известни съмнения за това, че движението на партидите в двете посоки, от втория към първия стълб и обратно, е еднакво лесно и равнопоставено. Останаха някои съмнения за това, че законодателството, регламентиращо всъщност Сребърния фонд, трябва да бъде доразвито”, коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, цитиран от БНР.

Според министъра на финансите Владислав Горанов обаче интересите на осигурените лица били „защитени“. „Искам да ви уверя, че пенсионните фондове управляват много консервативно средствата и са доста ликвидни. Трябва да се стигне едва ли не до решението всички да се прехвърлят от тях към НОИ, за да се реализират, и то чисто хипотетично, някои от притесненията на работодателските организации“, каза финансистът No.1.

Двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа" одобряват възможността за прехвърляне на осигуровки от частен фонд към държавното обществено осигуряване. “"Подкрепа" е за това осигурените лица да имат повече от една възможност да управляват старините си. От тук нататък обаче тези възможности трябва да бъдат честни. В момента втората възможност на българите е нечестна”, казва президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner